De cabaret-prinses

Samenvatting

Een oude schipper en zijn vrouw hebben twee zoons, Willem en Hendrik, en een pleegdochter, Jeanne. Jeanne is een Belgische vluchtelinge; haar echte vader zit in de gevangenis in België. Willem, de oudste broer, is stuurman op een oceaanstomer en Hendrik werkt op de aak van zijn vader. De broers zijn allebei verliefd op hun pleegzusje, maar Jeanne heeft alleen gevoelens voor Willem. Op een van zijn reizen ontmoet Willem de danseres La Manuela. Hij raakt volledig in de ban van haar en laat zich zonder moeite overhalen met haar te trouwen. Hendrik wil met Jeanne trouwen, maar zij ziet het niet zitten om haar leven te delen met een eenvoudige schipper.

Jeanne keert terug naar België om haar vader te ontmoeten, die zojuist is vrijgelaten. Vader en dochter gaan naar Parijs, waar de vader door een criminele vriend wordt aangezet tot valsemunterij. Wanneer de crimineel het meisje niet kan krijgen, schiet hij Jeannes vader neer.
In de tussentijd verlaat Hendrik teleurgesteld en boos het ouderlijk huis en vertrekt naar Amerika. Dit is een grote klap voor zijn vader, die als gevolg van een beroerte zijn werk niet meer kan doen. Nu alleen het oude echtpaar op het schip achterblijft, moet de moeder al het werk doen. Ze sleept de schuit voort totdat ze instort en sterft.

Willem, die een ongelukkig huwelijk heeft, wil de zorg voor zijn vader niet aan vreemden overlaten en neemt hem in huis. Wanneer haar echtgenoot op zee is, treitert Manuela de oude man voortdurend. Hij is ervan overtuigd dat ze haar man bedriegt, maar door zijn verlamming zit hij vast aan zijn stoel en kan hij geen woord uitbrengen. Zijn haat voor Manuela wordt met de dag groter en bereikt op een dag een climax. Om wraak te nemen namens zijn zoon wurgt hij het mens dat in zijn ogen geen recht van leven heeft. Deze lichamelijke inspanning is hem echter te veel en hij overlijdt.
Wanneer Willem terugkeert uit het buitenland, is hij alleen en loopt met zijn ziel onder de arm. Dan komt zijn pleegzus terug uit Frankrijk. Willem krijgt veel waardering voor Jeanne en weet dat ze samen het ware geluk zullen vinden.

Informatie

originele titel
De cabaret-prinses
productiejaar
1925
premièredatum
13-03-1925
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 250-252

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie