Bleeke Bet (1923)


 

Samenvatting

Komedie over de grenteverkoopster Bleeke Bet die haar dochter, Jans, wil uithuwelijken aan de zwakbegaafde zoon van een zakenman.

Bet - die ondanks haar knalrode gezicht Bleeke Bet wordt genoemd - heeft een groentewinkel in de Jordaan. In de hele buurt staat ze bekend als een goede, maar opvliegende vrouw. Haar dochter Jans heeft tegen haar moeders wil verkering met Ko Monjé, een opgewekte, zij het nogal wilde jongeman. Bets echtgenoot Tinus laat het koud; iedereen die hem op een drankje trakteert, mag van hem zijn schoonzoon worden.

Van Zanten, een gierige huisjesmelker, heeft een half zwakzinnige zoon, Hannes, die hij met Jans wil laten trouwen. Hij belooft Bet dat hij haar het café zal geven dat ze altijd al heeft gewild als ze ervoor zorgt dat Jans met Hannes trouwt. Bet haalt daarom kleine Gijssie over om tegen Jans te zeggen dat hij Ko met een paar meisjes heeft zien flirten. Jans gelooft dit en maakt het uit met Ko.

Twee weken later wordt er een boottocht door de haven van Amsterdam georganiseerd met alle Jordanese personages aan boord. De enige die ontbreekt is Ko, maar hij komt nog net op tijd om in het water te springen en aan boord gehesen te worden. ‘s Avond treffen Jans en Ko elkaar aan dek. Wanneer Bet hen samen ziet, begint ze te tieren. Ko vertelt haar dat hij naar zee gaat, maar dat als hij over een jaar terugkomt, hij met Jans zal trouwen.

Zijn boot vergaat echter voor de kust van Engeland. Van Zanten leest in de krant dat alle opvarenden zijn omgekomen. Hij haast zich naar Bet, maar treft daar alleen Jans. Verheugd vertelt hij haar het slechte nieuws, dat een enorme schok is voor de jonge vrouw. Na enige tijd zwicht Jans voor de druk van haar moeder en stemt in met een verloving met Hannes. Op de dag van de officiële huwelijksaankondiging krijgt Bet eindelijk het door Van Zanten beloofde café.

Diezelfde dag keert Ko veilig en wel terug in Amsterdam. De eerste die hij daar ontmoet is Sally, de ijscoman, die hem vertelt dat hij gezocht wordt voor diefstal. Sally had in wat oude kleren een gouden sigarettenhouder gevonden en die aan Van Zanten verkocht. Ko geeft Sally genoeg geld om de sigarettenhouder terug te kopen, zodat hij hem aan de rechtmatige eigenaar terug kan geven. Daarna gaan ze naar het café van Bet, waar Sally voorzichtig het goede nieuws aan Jans vertelt. Haar blijdschap is zo groot dat ze flauwvalt. Eind goed, al goed! Van Zanten en Hannes blazen de aftocht en Ko en Jans zijn eindelijk samen en gaan nooit meer uit elkaar.

Informatie

originele titel
Bleeke Bet
productiejaar
1923
keuringsdatum
21-09-1928
premièredatum
24-08-1923
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
genre
trefwoorden
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
2200
censorship length
1756
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 235-237

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 3679)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie