Bet zit in de penarie

Samenvatting

Deel I: Bet heeft een café in Amsterdam. Hoewel ze verkering heeft met zeeman Gerrit, flirt ze met haar vriend Pitouto, die kelner is in een naburig restaurant. Maar als een meisje bij Gerrit op schoot gaat zitten, wordt ze jaloers. Gerrits moeder Netje klaagt over het wilde leven van haar zoon en over het feit dat hij haar mishandelt als hij dronken is. Bet nodigt Netje en haar dochtertje Rikie uit om bij haar te komen wonen. Op aandringen van Bet belooft Gerrit dat hij zijn leven zal beteren. Voordat hij aanmonstert op een schip naar Engeland, verlooft hij zich met Bet en geeft haar een fiets. Gezien Bets ‘proporties’ verlopen haar pogingen om erop te fietsen rampzalig. Desondanks wordt de verloving tot diep in de nacht met zang en dans gevierd.
Deel II: Wanneer Gerrits schip terugkomt, is hij niet aan boord. Na een dronken vechtpartij in Folkestone is hij verdwenen. Netje wordt ziek van angst en sterft uiteindelijk. Bet verkoopt haar café en gaat samen met Rikie en Pitouto in een circus werken. Ze vormen een groot succesnummer, totdat Rikie ziek wordt en doodgaat. Bets zus Simone vraagt haar om naar Zeeland te komen om haar te helpen op de boerderij, want sinds de dood van hun moeder kan zij het werk niet meer alleen aan.
Na een jaar lang in Engeland te hebben rondgezworven, komt Gerrit terug naar Nederland. Met hulp van Pitouto - die nog steeds bij het circus werkt - weet hij Bet op te sporen op de boerderij. Alles loopt goed af met een dubbele bruiloft voor Bet en Gerrit en Simone en Pitouto.

Informatie

originele titel
Le moulin à vent
buitenlandse releasetitel
El molino de viento
alternatieve titel
De windmolen
productiejaar
1926
keuringsdatum
27-11-1928
premièredatum
25-02-1927
land
Nederland, Frankrijk
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
producent

Afbeeldingen

Technische notities

censorship length
2264
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 264-266


Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 5430)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie