ziekten

Mariken van Nieumeghen

De Utrechtse autodidact Jos Stelling werkte ruim twee jaar aan de verfilming van het Middelnederlandse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. Aan de film, die voor een groot deel werd gedraaid in het Betuwse stadje Buren, werkten achthonderd amateur-acteurs en figuranten mee.

De opnamen resulteerden in zes uur film die door Stelling werd gemonteerd tot een ongemakkelijk drama van drie uur. Vervolgens ontfermde producent Rob du Mée zich erover. Jan Bosdriesz werd aan het werk gezet en monteerde een nieuwe versie van twee uur. Mies Bouhuys leverde nieuwe dialogen.

Drie jongens en een hond

Jeugdfilm over een gehandicapte jongen wiens enige echte kameraad, de hond Nero, door een struikrover wordt gestolen.

Jantje, een gehandicapt weeskind, woont bij zijn grootvader. Zijn enige echte kameraad is de hond Nero, maar die wordt op een dag gestolen door een zwerver. Als hij Nero wil verkopen, valt de hond de zwerver aan. Die stopt Nero in een zak en gooit hem in het water. Gelukkig wordt de hond gered door drie jongens.

Twee jongens en een oude auto

Jeugdfilm over twee Nederlandse jongens die in het door revoluties geteisterde Zuid-Amerika een spannend avontuur beleven.

Twee Nederlandse jongens belanden in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land, waar de strijd om de politieke en militaire macht in volle gang is. Wanneer de plaatselijke bevolking bedreigd wordt door een ongeneeslijke ziekte, gaan de jongens de jungle in op zoek naar een serum.

Twee jongens en een oude auto werd geheel op locatie in Limburg opgenomen en is een van de vele jeugdfilms van regisseur Henk van der Linden.

Herwonnen levenskracht

Gedramatiseerde propagandafilm over het sanatorium 'Berg en Dal'.

In de film wordt een overzicht gegeven van de strijd tegen de tuberculose: van de ontdekking van het bacil door de Duitse medicus Robert Koch tot aan de bestrijding in de jaren '50 en de behandeling van de patiënten in het sanatorium.

Na Achter de wolken schijnt de zon, Waar een wil is, is een weg en Wit wint was Herwonnen levenskracht de vierde lange propagandafilm voor de bestrijding van tuberculose.

Een mens was te veel

Gedramatiseerde propagandafilm voor de christelijke gezondheidszorg.

De jonge Nora lijdt aan een niet nader genoemde kwaal en kwijnt weg. Hulp komt voor haar te laat en ze sterft. De nadruk in de film ligt echter bij het tonen van misstanden in een aantal rusthuizen waar meer van dan voor de patiënten wordt geleefd. Daarna wordt het getoond dat het ook anders kan; dat er ook professionele rusthuizen zijn waar de patiënt wel centraal staat.