De Jantjes (1922)


 

Samenvatting

Speelfilm over drie matrozen die hun draai weer moeten vinden aan wal.

Drie afgezwaaide matrozen, in de Jordaan bekend als Dolle Dries, Schele Manus en Blauwe Toon, keren terug naar Amsterdam. Dries ziet zijn vriendin Greet terug, die een kleine wasserij heeft. Manus hoopt tegen beter weten in dat zijn meisje Jans hem trouw is gebleven. Toons thuiskomst is somber, omdat zijn rijke vader hem de deur wijst vanwege zijn losbandige levensstijl. Leendert is het verwende jongetje van zijn moeder Tante Piet, de eigenaresse van het buurtcafé. Tijdens de afwezigheid van Dries heeft hij tevergeefs getracht Greet het hof te maken. Piet koeioneert haar man Gerrit, behandelt Doortje stiefmoederlijk als huissloof en verafgoodt haar nietsnut van een zoon. Ze wil koste wat kost dat Leendert met Greet trouwt en fluistert Betje, de moeder van Dries, in dat Greet 'onfatsoenlijk' is. Als Betje dit echter tegen Dries zegt, wil hij deze roddel niet geloven.

Als op een avond Leendert in de kroeg Greet lastigvalt, geeft Dries hem een pak slaag. In het gevecht dat volgt, wordt een mes getrokken. De politie komt tussenbeide en gooit Dries in de cel. Met behulp van het straatduo Na Druppel en De Mop verspreidt Piet het gerucht dat Greet met vele mannen heeft gedanst. Wanneer Dries vrijkomt, vraagt hij Greet of dit waar is. Ze geeft toe dat ze naar de danstent is geweest, maar krijgt niet de kans om uit te leggen waarom. Ontgoocheld zegt Dries tegen Manus en Toon dat hij dienst wil nemen als koloniaal soldaat. Zijn kameraden zijn ook ongelukkig in Amsterdam: Manus door de manier waarop Jans hem behandelt, Toon omdat hij geen werk kan vinden. Ze besluiten ook in te tekenen. In een melancholieke stemming vertrekken de drie vrienden naar de Oost, waar ze zes jaar blijven.

Wanneer hun diensttijd erop zit, vertrekken de mannen naar Nederland, maar slechts twee van hen komen thuis aan. Toon valt ten prooi aan zijn alcoholverslaving en het tropische klimaat en overlijdt aan boord. Greet kijkt reikhalzend uit naar de komst van Dries. Hij heeft een verrassing voor haar, namelijk zijn twee halfbloedkinderen. Greet heeft ook een verrassing voor hem: ze is weduwe en moeder. Desondanks wordt hun weerzien spoedig gevolgd door een uitbundig trouwfeest.

De film is grotendeels verloren gegaan – slechts een enkel fragment is bewaard gebleven.
 

Informatie

originele titel
De Jantjes
productiejaar
1922
keuringsdatum
07-08-1928
premièredatum
17-03-1922
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

censorship length
1766
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 219

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 1198)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie