Amsterdam bij Nacht (1924)

Samenvatting

De film opent met een serie beelden van Amsterdam. Stien staat 's avonds laat onder een lantaarnpaal en wordt benaderd door Mooie Louis, die haar iets toefluistert. Een aangeschoten man loopt achter Stien aan. Even later ligt hij op straat met een bloedende hoofdwond. Stien en Louis vluchten weg van de plaats van het misdrijf. Stien valt van een hek waar ze overheen probeerde te klimmen en breekt haar been. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar de jonge arts Gerard van Maanen haar behandelt.

Hoewel Gerard op het punt staat zich te verloven met de welgestelde Henriëtte, wordt hij verliefd op Stien. Stien voelt zich ook erg tot hem aangetrokken. Ze is geschokt door de dood van de onbekende man en besluit haar levenswijze te veranderen. Bij vertrek uit het ziekenhuis belooft ze Gerard die avond langs te komen.

Op weg naar huis komt ze Barend tegen, een zeeman die verliefd op haar is, en gaat met hem naar een danstent. Daar ontdekt Barend dat Stien niet meer in hem geïnteresseerd is. Hij denkt dat het door Louis komt en gaat met hem op de vuist. Stien weet weg te komen voor haar afspraakje met Gerard. Ze vertelt hem wie ze is en dat ze walgt van het leven dat ze leidt. Hun omhelzing wordt gezien door een vriend van Gerards toekomstige schoonvader, die begrijpt dat Henriëtte Gerard kwijt is. Stien wil weg bij Louis en nadat hij haar heeft geslagen, vlucht ze naar Gerard. Die heeft intussen een baan voor haar gevonden als mannequin.

Barend is weer gaan varen. Marie, een meisje wiens liefde voor Barend onbeantwoord blijft, verlooft zich met een huisschilder. Ze weet echter niet dat hij een vrouw en kinderen in Rotterdam heeft. Wanneer de man hoort dat Marie in verwachting is, laat hij haar prompt in de steek. Barend heeft bij terugkomst in Amsterdam medelijden met Marie en biedt aan om de vader van haar kind te zijn.

Gerard heeft intussen zijn verloving met Henriëtte verbroken. Op een avond bedenkt hij, terwijl hij met Stien zit te eten, dat het precies een jaar geleden is dat zijn broer werd vermoord. Wanneer hij hierover vertelt, beseft Stien tot haar grote ontzetting dat hij het over het misdrijf heeft waar zij bij betrokken was. Ze bekent alles. Vol afschuw verbreekt Gerard de relatie.

Enkele maanden later wordt de bruiloft van Barend en Marie gevierd. Dan komt het bericht dat Stien op sterven ligt. Wanneer Gerard dit hoort, gaat hij naar haar toe om haar te vergeven. Hij komt echter te laat.
 

Informatie

originele titel
Amsterdam bij Nacht
productiejaar
1924
keuringsdatum
21-09-1928
premièredatum
18-04-1924
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
1900
censorship length
1900
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
4

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 240-241

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 3680)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie