Ludwig Berger

geboortedatum
06-01-1892
overleden
18-05-1969

biografie

Ludwig Berger (Ludwig Bamberger) werd in het Duitse Mainz geboren en studeerde kunstgeschiedenis en germanistiek.  Aanvankelijk was hij actief als toneelregiseeur, maar in 1920 maakte hij de overstap naar de film. In de jaren twintig regiseerde hij een groot aantal amuseuments films, waaronder het populaire Ein Waltzertraum (1925). Evenals Rudolf Meinert maakt hij een aantal films voor Decla, de maatschappij van Erich Pommer waarvoor ook diens neef Rudolf Meyer werkzaam is. Eind jaren twintig vertrek Berger naar Hollywood, waar hij in 1930 zijn eerste geludsfilm opneemt.

Na terugkeer in Duitsland maakt Berger nog enkele films in zijn geboorteland voordat hij zich voor enkele jaren uit de filmwereld terugtrekt. In 1937 emigreert Berger naar Nederland. Voor Rudi Meyer voert hij de regie over de film Pygmalion, naar het bekende stuk van George Bernard Shaw. Berger filmt vervolgens in Frankrijk en Groot-Brittannië, om vervolgens vlak voor de Tweede Wereldoorlog weer terug te keren in Nederland. Hij regisseert een nieuwe film voor Meyer – Ergens in Nederland – en samen maken ze bekend een aantal nieuwe films te gaan produceren. Der oorlog verstoort deze plannen echter. Berger overleeft de oorlog in Amsterdam – met valse papieren.

Na de oorlog keert Berger terug naar Duitsland. Hij maakt nog een film, waarna hij naam maakt als televisieregisseur. Berger woont en werkt een aantal jaar in Berlijn alvorens naar zijn geboortestreek terug te keren. In 1969 overlijdt hij in Schlangenbad

foto's

filmografie

  1. 1937
    Regisseur, Scenarioschrijver
  2. 1940
    Regisseur, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie