Emile Lauste

geboortedatum
1880
overleden
21-10-1946

biografie

Cameraman Emile Lauste was de zoon van de Franse uitvinder en filmpionier Eugène Lauste.

Eugène Lauste emigreerde op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten en werkte rond 1890 voor de uitvinder Thomas Edison werkte. Samen met William K.-L. Dickson werkte hij aan de ontwikkeling van de kinestoscoop. Hij verliet Edison in 1892 en trad in 1896 in dienst van de American Mutoscope Company. Daar werkte hij opnieuw met Dickson samen. In 1901 vertrok Eugène Lauste naar Groot-Brittannië om te werken aan een systeem dat synchroon geluid op filmstroken opnam.


Emile Lauste was een paar jaar voor zijn vader naar Groot-Brittannië afgereisd. Daar trad hij eind jaren negentig van de negentiende eeuw als cameraman in dienst van de British Mutoscope and Biograph Company. Voor zustermaatschappij de Nederlandsche Biograaf- en Mutoscope Maatschappij ging hij in 1899 tweemaal naar Nederland om filmopnamen te maken.

De eerste keer maakte hij onder meer opnamen van de deelnemers van de Haagse Vredesconferentie tijdens een uitstapje naar Haarlem. Bij zijn tweede bezoek filmde hij korte filminserts voor de revue 'De nieuwe prikkel'.

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie