Prinsengracht

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Korte film over de Amsterdamse Prinsengracht.

In één shot van ongeveer een minuut geeft de film Prinsengracht een beeld van Amsterdam anno 1899. Langzaam draait een boot bij de Bloemgracht de Prinsengracht op. De camera op de voorplecht zwenkt langzaam van links naar rechts. De boot vaart onder de brug van de Leliegracht door. Aan weerszijden van de gracht liggen boten afgemeerd. In de verte, bij de Haarlemmerdijk en de spoorbrug van de lijn Amsterdam-Haarlem, zijn de sluizen te zien. Een jongen in een roeiboot ontdekt de boot nog net op tijd en boomt haastig weg.

Wanneer de film precies is opgenomen is niet bekend, wel wie de maker is. Hoogstwaarschijnlijk is dat de Engelse cameraman Emil Lauste, die in juni en september 1899 naar Nederland kwam om te filmen voor de Nederlandsche Biograaf- en Mutoscope Maatschappij. Tijdens die bezoeken filmde hij een aantal actuele onderwerpen en zeven korte scènes van de theaterrevue 'De nieuwe prikkel'.

De film is haarscherp, wat te danken is aan het grote 68mm-formaat. Dit is een van de vele formaten die in de beginjaren van de cinema werden gebruikt. Het 68mm-formaat heeft maar kort bestaan. Begin twintigste eeuw kwam er een standaardisering naar 35mm. Op de film zijn twee slijtageplekken zichtbaar: links- en rechtsonder in het kader, iets uit het midden. Deze zijn waarschijnlijk veroorzaakt door het transportmechanisme: 68mm-films hadden geen perforatie aan de zijkanten van de film.

Informatie

gegeven titel
Prinsengracht
productiejaar
1899
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
genre
trefwoorden
regisseur

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
68mm
akten
1

Bronnen

Filmkopie

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie