A.W.G. van Riemsdijk

geboortedatum
08-08-1878
overleden
02-05-1930

biografie

De Nederlandse journalist en letterkundige A.W.G. van Riemsdijk was hoofdredacteur van de Oprechte Haarlemsche Courant. Ook was hij kamerheer in buitengewone dienst bij koningin Wilhelmina en reisgenoot van prins Hendrik.

Van Riemsdijk schreef een groot aantal romantische toneelstukken, waaronder 'Mea culpa', 'Pro Domo', 'Silvia Silombra' en 'Hoogspel'. De kritiek beoordeelde zijn stukken doorgaans negatief, maar acteurs en publiek waren erg enthousiast over zijn werk. Vooral Louis Bouwmeester behaalde grote successen met rollen in Van Riemsdijks stukken.

Van Van Riemsdijk zijn drie toneelstukken verfilmd: Filmfabriek Hollandia verfilmde de stukken 'Silvia Silombra' en 'De Sphinx' (als Toen 't licht verdween) en de Amsterdam Film Cie maakte een filmbewerking van 'Pro Domo'. In de films Silvia Silombra en Pro Domo kregen de sterren uit de toneeluitvoering - respectievelijk Julia Cuypers en Louis Bouwmeester - de hoofdrol. Van Riemsdijk schreef tevens het verhaal voor de film Alexandra van Theo Frenkel sr.

filmografie

  1. 1913
    Scenarioschrijver
  2. 1918
    Persoon (in beeld)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie