Silvia Silombra

Samenvatting

Silvia groeit op onder miserabele omstandigheden. Haar vader is een ongeneeslijke dronkenlap die zijn familie verwaarloosd. Zijn eerste dochter werd dood geboren, de tweede stierf op jonge leeftijd en de derde was pas achttien toen ze gek werd en doodging. Als haar vader weer aan de zwier gaat, moet Silvia voor haar zieke moeder zorgen. Ze slaagt erin zich aan te sluiten bij een theatergezelschap. Met het geld dat ze vooraf heeft gekregen, koopt ze de geneesmiddelen die haar moeder nodig heeft. Maar als ze thuiskomt, ligt haar moeder dood op de grond. Enkele jaren later is Silvia een van de bekendste en geliefdste actrices van het land. Na de succesvolle première van een onbekende theatermaker geeft Silvia een klein feestje voor enkele collega's: acteurs Louis, Pepi en Fré, haar jaloerse rivale Floor en de oudere actrice Cosima, die bij Silvia woont en op haar zak teert. Een bewonderaar komt met bloemen. Het is René Raneck, de schrijver van het stuk. Silvia en René worden verliefd en willen gaan trouwen.

Ondertussen maakt Silvia zich zorgen over de eerste symptomen van een vreemde ziekte met vlagen van duizeligheid en geheugenverlies. Onwillig vraagt ze haar dokter om hulp. Deze ondervraagt haar over haar jeugd en hoort dat haar vader stierf aan een delirium. De dokter zegt Silvia dat ze nooit moet trouwen, omdat ze het slachtoffer van erfelijk belastend materiaal is. Vastbesloten René's leven niet te verwoesten schrijft Silvia hem dat de verloving verbroken is, zonder de ware reden te vertellen. Dan trekt ze zich terug op het platteland. Floor insinueert dat Silvia een affaire heeft met een van de acteurs. Waneer Silvia René weer ontmoet bij zijn nieuwe stuk, keert hij zich boos van haar af en zegt dat hij gelooft dat Silvia liefde simuleerde om mooie rollen te krijgen. Hij vervolgt dat de hoofdrol in zijn nieuwe stuk gegeven zal worden aan een triomfantelijke Floor, waarna Silvia in elkaar zakt.

Enige tijd later, verlaten door haar zogenaamde vrienden en in armoede achtergebleven, verslechtert Silvia's gezondheid snel. Gesteund door haar trouwe meid Rika en haar biechtvader dicteert Silvia de priester een laatste brief aan René, waarin ze verklaart altijd echt van hem te hebben gehouden. René komt, maar vindt Silvia op haar sterfbed. Met René's portret aan haar borst gekluisterd, blaast ze haar laatste adem uit.

Informatie

originele titel
Silvia Silombra
productiejaar
1913
premièredatum
28-09-1913
preview date
25-09-1913
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
850
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
3

Bronnen

Geoffrey Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam 1997, p. 109

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie