Sjors van de Rebellenclub

Samenvatting

Jeugdfilm over Sjors en Sjimmie, het bekende stripduo, die met hun vrienden van de Rebellenclub het opnemen tegen twee doorgewinterde boeven.

Wanneer Sjors en Sjimmie twee boeven betrappen bij een inbraak, worden ze gekidnapt. Boris Vlekkewater en Pedro nemen de jongens mee naar Afrika, waar ze weten te ontsnappen met de gestolen diamanten. Behalve de boeven moeten Sjors en Sjimmie zich ook nog wilde dieren en inboorlingen - met neusring - van het lijf zien te houden. De confrontaties met de wilde dieren zijn listig gemonteerd: opnamen van Sjors en Sjimmie op de Brunssumse heide worden versneden met archiefopnamen van leeuwen, olifanten en krokodillen. De twee worden gered door een inboorling en keren met de diamanten terug naar hun woonplaats, waar ze feestelijk worden onthaald. Nog een keer loopt het uit op een confrontatie met de twee boeven, die door Sjors en Sjimmie in een grote kist worden gestopt, voorzien van het opschrift 'aan de kommizaris fan polisie'. Zwaaiend naar de camera neemt de Rebellenclub afscheid.

Sjors van de Rebellenclub is één van de vele jeugdfilms van regisseur Henk van der Linden. Autodidact Van der Linden geldt als de pionier van de Nederlandse kinderfilm: tussen 1952 en 1985 maakte hij een veertigtal lange speelfilms, veelal gebaseerd op bekende kinderboeken en stripverhalen zoals 'De avonturen van Dik Trom', 'Sjors en Sjimmie' en 'Billy Turf'. De eigenzinnige Van der Linden was niet alleen regisseur maar allround vakman: voor Sjors van de Rebellenclub trad hij zowel op als producent, scenarist, decorontwerper, cameraman en editor.

Informatie

originele titel
Sjors van de Rebellenclub
productiejaar
1955
keuringsdatum
06-04-1955
eerste vertoning
25-07-1955
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
distributeur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

runtime
90
originele lengte
2483
censorship length
2483
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
9

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; X563)
Film & TV-maker No. 211, oktober 1981, p. 35

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie