jeugdfilm

Avonturen van een zigeunerjongen

Kinderfilm over een ontvoerde jongen die opgroeit bij de zigeuners.

Roberto is de erfgenaam van een rijke barones. Zijn ouders zijn gestorven en de mededingster naar de erfenis laat hem ontvoeren zodat zij later de gehele erfenis kan bemachtigen. De jongen groeit op te midden van zigeuners en wordt op een gegeven moment meegenomen om in te breken in het kasteel van de barones. Hij weet echter met de hulp van een paar vriendjes de plannen te verijdelen en wordt uiteindelijk herkend als de rechtmatige erfgenaam.

Pim Pandoer in het nauw

Pim Pandoer in het nauw is gebaseerd op twee spannende avonturenboeken van Carel Beke: ‘Pim Pandoer, de schrik van de Imbosch’ en ‘Pim Pandoer in het web van de Rode Spin’. In de film is onder meer te zien hoe Pim in zijn zelfgebouwde onderzeeër het doelwit wordt van de Rode Spin en diens kwaadaardige streken.

Dik Trom en zijn dorpsgenoten

Komische jeugdfilm naar het beroemde boek van C. Joh. Kievit, waarin deugniet Dik Trom een oude vrouw uit het dorp tot tweemaal toe te hulp schiet.

Dik Trom zamelt geld in voor Oude Kee, een oude, arme vrouw uit het dorp. Met het geld kan ze een orgeltje kopen en zo haar eigen geld verdienen. Een deel van het ingezamelde geld wordt door de neef van Oude Kee gestolen. Dik Trom laat het er niet bij zitten en gaat achter de dief aan.

De man met het zwarte masker

Jeugdfilm van Henk van der Linden over de ontvoering van een geniale uitvinder.

De uitvinder van een nieuwe raketbrandstof wordt ontvoerd door een criminele bende. Twee jongens en een meisje gaan op onderzoek uit. Na vele verwikkelingen, talloze achtervolgingen en vele grappen weten ze de professor te bevrijden en kan de bende met behulp van de politie worden ingerekend.

De Robins en het robot komplot

Jeugdfilm over twee zusjes die tijdens een vakantie in Italië op een smokkelbende stuiten.

Robins en het robot komplot is één van de vele jeugdfilms van regisseur Henk van der Linden. Autodidact Van der Linden geldt als de pionier van de Nederlandse kinderfilm: tussen 1952 en 1985 maakte hij een veertigtal lange speelfilms, veelal gebaseerd op bekende kinderboeken en stripverhalen zoals 'De avonturen van Dik Trom', 'Sjors en Sjimmie' en 'Billy Turf'.

Het verraad van de zwarte roofridder

Jeugdfilm over de strijd om het mysterieuze groene zegel

Jeugdfilm van Van der Linden waarin ridder Bruno en zijn kinderen de strijd aan binden met de Zwarte Ridder. De laatste heeft het groene zegel in zijn bezit, wat hem oppermachtig maakt want de eigenaar van het zegel wordt gehoorzaamd. Na veel avonturen komt het zegel in handen van de goede ridder Bruno. Zoals in bijna alle films van Van der Linden gaan de kinderen, die zich als kleine volwassenen gedragen, dapper voor in de strijd tegen het kwaad.

Vrijbuiters van het woud

Nederlandse jeugdfilm over de kinderen van een graaf die worden ontvoerd.

Na de dood van hertog Alfons worden zijn kideren ontvoerd door zijn tegenstander, de op macht beluste graaf Diederik. De kinderen weten echter te ontsnappen en vluchten het bos in waar nieuwe avonturen volgen.

Zeven jongens en 'n oude schuit

Tweede jeugdfilm die door de Nederlandsche Smalfilmcentrale Dik Trom is vervaardigd; naar het jongensboek met de gelijknamige titel van A.C.C. de Vletter.

Zeven HBS-leerlingen maken met schipper Trappers een reis op een oude motorboot. Onderweg beleven ze een aantal avonturen waarbij ze mensen en dieren redden uit benarde situaties.

De film is vervaardigd volgens het soneretta-systeem waarbij gelijktijdig het beeld en geluid worden opgenomen.

Pagina's