Rififi in Amsterdam

Samenvatting

Misdaadfilm over een ex-crimineel die wordt achtervolgd door een bende gangsters.

'Rififi'-films waren in de jaren zestig van de vorige eeuw populaire Franse policiers. Producent Joop Landré nam ze als voorbeeld voor Rififi in Amsterdam, een politiefilm van vaderlandse bodem rond de belevenissen van de kleine crimineel Bert Oliemans. Oliemans heeft juwelen heeft gestolen van een voormalig SS-er en wordt na zijn vrijlating in de gaten gehouden door zowel politiecommissaris Van Houthem als een geldbeluste bendeleider. Van Houthem weet de juwelen in handen te krijgen; Oliemans heeft zijn straf echter al uitgezeten en wint en passant het hart van een gangsterliefje.

Rififi in Amsterdam, een ode aan Franse politiefilms uit die tijd, was de derde speelfilm van producent Joop Landré. Zijn twee voorgaande films, Makkers staakt uw wild geraas en Het mes, waren populair bij critici, maar geen financieel succes. Landré gooide daarop het roer om en presenteerde plannen voor het maken van een aantal grote publieksfilms (waaronder Rififi). Van de winst die hij met deze films dacht te maken zou hij weer meer artistieke films kunnen produceren. Het liep echter anders en na nog twee producties (De vergeten medeminnaar en 10.32) beëindigde Landré zijn carrière als producent en werd hij directeur van de TROS.

Rififi kent twee opmerkelijke optredens: Willy Alberti zingt als kroegbaas 'Kijk me nog eenmaal aan' en judoka Anton Geesink, destijds mateloos populair, maakt zijn speelfilmdebuut.

Informatie

originele titel
Rififi in Amsterdam
productiejaar
1962
keuringsdatum
13-09-1962
eerste vertoning
04-10-1962
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
persoon (in beeld)

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

originele lengte
2891
censorship length
2891
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; E1375)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie