Oranje Hein (1925)

Samenvatting

De bewaard gebleven synopsissen lijken erop te wijzen dat de film, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, slechts zijdelings over Oranje Hein gaat.

Na enkele jaren als koloniaal soldaat in Indië te hebben gediend, keert Hein (bijgenaamd Oranje Hein) terug naar zijn huis in Amsterdam. Daar heeft Aal geduldig op hem gewacht en al snel stappen de twee in het huwelijksbootje. Hein pakt zijn oude beroep van schoenmaker weer op en is alom geliefd in de Jordaan, terwijl zijn vrouw bekend komt te staan als een mopperkont. Hun bovenburen zijn Thijs, zijn vrouw Ant en hun dochtertje Mientje. Thijs drinkt meer dan goed voor hem is en heeft een kwade dronk. De ouders van Ant wonen aan de overkant en hebben problemen met hun jongste dochter Dien, die erg van het nachtleven houdt.

Op een avond komt Thijs dronken thuis en schopt een scène, waarbij een agent een vaas op zijn hoofd krijgt. Dien loopt van huis weg en laat een briefje achter, waarin ze schrijft dat ze haar geluk gaat beproeven in Rotterdam. Om zijn drank te kunnen bekostigen, begint Thijs meubels naar de pandjesbaas te brengen. Wanneer Mientje hem probeert tegen te houden, gooit Thijs het meisje op straat. De rest van het huisraad wordt gered door de buren.

Ant gaat bij haar ouders wonen. Ze wil van Thijs scheiden en voor zichzelf en Mientje de kost gaan verdienen door als schoonmaakster te gaan werken. Op een dag valt ze tijdens het ramen lappen uit het raam en wordt naar het ziekenhuis afgevoerd. Intussen heeft Thijs berouw gekregen en doet hij al het mogelijke om van de drank af te komen en opnieuw te beginnen. Hein vertelt Thijs over het ongeluk van Ant.

Drie weken later is Ant hersteld en geeft Mientje haar een brief van Thijs, waarin hij om vergiffenis vraagt. Ant antwoordt dat ze bereid is om in ieder geval voorlopig weer in hun huis te gaan wonen. Ze is aangenaam verrast om te zien dat de gebroken ruiten zijn gemaakt, er nieuw behang op de muren zit en het meubilair weer op zijn plek staat.

Tegelijk met de verzoening van Ant en Thijs viert de vader van Ant zijn zeventigste verjaardag. De hele buurt is uitgenodigd. Dien komt terug bij haar ouders. Het feest bereikt een hoogtepunt wanneer het draaiorgel op het plein begint te spelen en iedereen weer gelukkig is.

Informatie

originele titel
Oranje Hein
productiejaar
1925
keuringsdatum
06-09-1928
premièredatum
02-10-1925
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

censorship length
2272
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
7

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 252-254


Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 3014)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie