Kee en Janus naar Parijs

Samenvatting

Kee is al zeven jaar weduwe wanneer ze de vrolijke slager Meiblom ontmoet. Ze valt voor hem omdat hij net als haar overleden echtgenoot Janus heet. Na enige tijd vertelt ze haar zoon en dochter dat ze opnieuw gaat trouwen. Op de bruiloft zijn Rinus, Hein, Gerrit en al hun andere Jordanese vrienden aanwezig.


Kee en Janus gaan op huwelijksreis naar Parijs. Onderweg ziet Kee, terwijl Janus slaapt, twee dieven aan het werk en gooit hen uit de trein. In Parijs neemt een gids hen mee naar een hotel waar een feest aan de gang is en de gasten de spot met hen drijven. De volgende dag gaan ze Parijs verkennen; ze bezoeken de Eiffeltoren en belanden in de Moulin Rouge. Daar voeren Kee en Janus onder de hypnotiserende invloed van professor Roland tot groot vermaak van het publiek een Jordanese dans op. Wanneer Kee even een frisse neus haalt terwijl Janus aan zijn tafeltje blijft, wordt ze ontvoerd door een stel straatrovers. Ze dwingen haar om van kleding te ruilen met een van hun meisjes. Tijdens een inval van de politie worden de straatrovers en Kee gearresteerd. Pas op het politiebureau zien Kee en Janus elkaar weer terug.


Op de terugweg naar Amsterdam zijn ze opgelucht als ze, na alle taalproblemen met die rare fransozen, enkele medepassagiers Nederlands horen praten. Deze ontmoeting loopt echter minder plezierig af, want de heren blijken oplichters te zijn die tijdens een spelletje kaart Janus zijn laatste centen afhandig maken. Ondanks alles kunnen Kee en Janus tenminste altijd zeggen dat ze in Parijs geweest zijn.

Informatie

originele titel
Kee en Janus naar Parijs
productiejaar
1923
premièredatum
11-01-1924
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
genre
trefwoorden
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 239-240

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie