Helleveeg

Samenvatting

Willem Hendriks emigreert na de dood van zijn vrouw naar Californië en begint daar een nachtclub. Hij vertrouwt zijn dochter Louise toe aan de zorg van meneer en mevrouw Van Wijck, zijn welgestelde buren. De kleine Louise denkt dat dit haar echte ouders zijn. Willem trouwt met Jane, een demi-mondaine uit Zuid-Amerika die via een goed huwelijk op de maatschappelijke ladder wil stijgen.
Willem wil graag zijn dochter terugzien, die nu een volwassen vrouw is. Hij verkoopt zijn Californische bezittingen en keert samen met Jane terug naar Nederland. Louise heeft zich in de tussentijd, met instemming van haar pleegouders, met een jonge luitenant verloofd. Jane's slechte manieren en lompe gedrag vallen verkeerd bij Willems Nederlandse vriendenkring en zijn ook de oorzaak van het einde van de verloving van Louise. Door de slechte invloed van Jane raakt Willem aan de drank. Jane verlangt terug naar de spanning van haar vroegere leven en haalt Willem over om voor haar een kroeg in Amsterdam te kopen. Daar komt haar ware aard naar boven en begint ze een verhouding met een van de kelners. Ook probeert ze haar onschuldige stiefdochter aan mannelijke gasten aan te bieden. Dit wordt echter tegengehouden door Willems geestelijk zwakke, maar lichamelijke sterke broer, die het meisje beschermt en haar uit de klauwen van de helleveeg weet te redden. Wanneer Jane achter Louise aan gaat, die naar de kelder is gevlucht, wordt het laaghartige mens door Louises oom gewurgd.
Dankzij de dood van Jane overwint Willem zijn alcoholverslaving. Hij besluit zich volledig aan het geluk van zijn dochter te wijden. Het vroegere dienstmeisje van Louise gaat naar de luitenant en vertelt hem dat het meisje het slachtoffer van haar stiefmoeder was. Nadat Louise is hersteld van een zenuwinzinking, wordt ze herenigd met de luitenant.
 

Informatie

originele titel
Helleveeg
productiejaar
1920
premièredatum
01-10-1920
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
1600
geluid
Stil
kleur
Tinting
formaat
35mm
akten
4

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 198-199

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie