Geen paniek

Samenvatting

In de jaren zestig waren Johnny Kraaykamp sr en Rijk de Gooyer mateloos populair als het komsiche duo 'Johnny en Rijk'. Hun televisieoptredens kluisterden de Nederlanders aan de televisie en ze hadden met 'La Courtine' en de 'Bostella' twee ook succes als komisch zangduo.

Met Geen paniek wordt een poging gedaan dit succes ook in de bioscopen te verzilveren. Johnny en Rijk spelen zichzelf als twee sjacheraars die nadat Johnny uit de gevangenis is vrijgelaten het loodgietersbedrijf Geen Paniek opzetten. Daarbij gebruikmakend van Johnny's 'gouden handjes' die elk probleem kunnen oplossen.

Het geld voor hun bedrijfje krijgen ze van Johnny's tante Toetje die een sauna- en massagesalon heeft. Een projectontwikkelaar heeft zijn oog laten vallen op het pand waarin de salon is gevestigd en Toetje wordt verleid tot het tekenen van een verkoopcontract waarin ze zich verplicht om het pand binnen vierentwintig uur op te leveren. Er zijn echter meer gegadigden voor het pand en het contract wordt een felbegeerd papiertje waarnaar iedereen op jacht gaat.

Toetje en haar meisjes willen echter niet uit het pand en doen - bijgestaan door Johnny en Rijk - alle moeite om de verkoop te saboteren, maar zelfs het opzettelijk kwijtraken van het contract mislukt. Tot Rijk het briljante idee krijgt de salon om te bouwen tot hoofdkantoor van het loodgietersbedrijf en alle meisjes aan te nemen in de buitendienst. Het is een groot succes en als ook een tante van Rijk problemen heeft met haar bordeel expandeert Geen Paniek tot een lucratieve onderneming.

Het scenario voor de film is geschreven door Kees van Kooten en in een van de bijrollen zien we de Amerikaanse acteur Eddie Constantine (beroemd van zijn werk voor Jean-Luc Godard en Rainer Werner Fassbinder, maar later nog acterend in de Nederlandse speelfilms Bloedverwanten en Paul Chrevolet en de ultieme hallucinatie).

Informatie

originele titel
Geen paniek
productiejaar
1972
keuringsdatum
08-01-1973
eerste vertoning
18-01-1973
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
genre
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Cameo

Crew

Technische notities

runtime
83
originele lengte
2295
censorship length
2295
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; R25)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie