Een vacantiedag voor onze schooljeugd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Reportage van een vakantiedag voor Haagse kinderen.

Het Haagse Vacantie-kinderfeest stelde stadskinderen in de gelegenheid een dag in de natuur door te brengen voor frisse lucht, spel en een voedzame maaltijd. Amersfoort, of liever de heidegebieden bij Birkhoven en Soesterberg, waren een populaire bestemming. Omdat Amersfoort een groot garnizoen had, werden militairen vaak ingezet om dit soort evenementen te faciliteren.

De reportage toont ongeveer duizend kinderen die zich om zes uur 's ochtends hebben verzameld op de Haagse Prinsegracht. Het muziekkorps is al van de partij; twee jongetjes staan flink te roffelen op hun trom. Ouders en andere familieleden begeleiden de kinderen naar de trein. Hangend uit het raam zwaaien de kinderen met zakdoekjes naar de achterblijvers. Op de plaats van bestemming staat het Amersfoortse Huzarenkorps hen op te wachten met muziek. De kinderen krijgen een glas melk en legerkoks bereiden enorme hoeveelheden aardappelen, boontjes en 'sju'. De film sluit af met een vrolijke parade, vooropgegaan door een muziekkorps.

Een van de tussentitels meldt dat 'de kindervriend de heer Henri ter Hall' die dag ook van de partij was. De revueartiest is niet herkenbaar in beeld, maar mogelijk is hij één van de heren met bril, snor en hoed vooraan in de optocht. Ter Hall, die destijds een politieke loopbaan ambieerde, heeft zich herhaaldelijk ingezet voor het Haagse Vacantie-kinderfeest. Zijn beide huwelijken bleven kinderloos.

Informatie

originele titel
Een vacantiedag voor onze schooljeugd
productiejaar
1919
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
genre
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
persoon (in beeld)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
1

Bronnen

Filmkopie

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie