De duivel in Amsterdam

Samenvatting

De duivel, in vlammen gehuld, verlaat de hel en gaat naar de aarde, waar hij zich in menselijke gedaante ten doel stelt mensen ongelukkig te maken en het kwade over het goede te laten zegevieren. Vermomd als tuinier, loodgieter en nette heer struint hij de straten van Amsterdam af op zoek naar slachtoffers. Hij ontmoet Thérèse, begaafd maar arm, die hem met haar oprechtheid en puurheid irriteert. Hij ziet een rijke bankier, Van Rijn, en zijn protegé en goede vriend, een jonge schilder. De duivel neemt de taak op zich deze drie mensen samen te brengen en te vernietigen.

Hij zorgt ervoor dat de bankier Thérèse in dienst neemt, eerst als pianolerares en later als kinderjuffrouw van zijn dochtertje. Thérèse en de schilder ontmoeten elkaar en worden verliefd, maar de schilder moet voor zijn studie naar Parijs. De duivel zet zijn werk voort door een ongeluk te veroorzaken, waarbij Van Rijns dochtertje door een auto wordt overreden. De duivel fluistert de oude man toe dat hij zijn eenzaamheid kan verlichten door met de kinderjuffrouw te trouwen. Hij raadt Thérèse aan om Van Rijns huwelijksaanzoek aan te nemen, waarbij hij insinueert dat de schilder in Parijs de bloemetjes buitenzet.

De duivel arriveert in het Parijse atelier van de schilder op het moment dat er een brief van Van Rijn aankomt waarin het huwelijk wordt aangekondigd. Aangezet door de duivel zoekt de schilder afleiding in gokhuizen en in de armen van zijn model Mizzi, maar uiteindelijk besluit zijn goede kant om naar Amsterdam terug te keren. De ontmoeting tussen de vroegere geliefden is pijnlijk, maar beiden weten hun gevoelens in toom te houden. De duivel fluistert Van Rijn in het oor dat hij er voor uit moet kijken om zijn echtgenote en zijn jonge vriend samen te brengen. Hij moet hen op de proef stellen en zien wat er gebeurt. Wanneer de twee jonge mensen elkaar opnieuw ontmoeten, geven ze toe dat ze nog steeds van elkaar houden, waarna de jaloerse bankier zijn beschermeling doodschiet. Zegevierend eist de duivel alle drie zijn slachtoffers op en daalt met hen af naar de onderwereld.

Informatie

originele titel
De duivel in Amsterdam
productiejaar
1918
premièredatum
21-03-1919
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

originele lengte
2300
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
7

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 179-180

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie