Bet, de koningin van den Jordaan

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Klucht over visvrouw Bet Strik, die met haar man Hein de bloemetjes buiten zet in Amsterdam en Scheveningen.

Bet Strik, ook wel de ‘koningin van de Jordaan’ genoemd, verkoopt al 25 jaar vis op de markt. Iets wat haar collega’s niet onopgemerkt voorbij kunnen laten gaan. Ze versieren haar stal en komen haar klokslag vier uur halen in een koets, die helemaal volgepropt is met Jordanese vrienden. Ze wordt meegenomen naar een hal waar de dolle pret kan beginnen. Daar is ook een journalist om haar te interviewen. Wanneer Bet besluit met hem te dansen, wordt haar man Hein woedend. De rust keert pas weer als de gasten deze journalist lozen.

De volgende dag zegt Bet tegen Hein dat ze graag voor een paar dagen naar Scheveningen wil gaan. Met moeite vinden ze onderdak in een derderangs hotel. Daar blijkt Bets bed te gammel om haar aanzienlijke gewicht te dragen en ze zakt er onmiddellijk door. Wanneer haar val ook nog een gat in de vloer veroorzaakt, verhuist de hotelmanager de Striks naar zolder. De volgende dag genieten ze van alle genoegens die Scheveningen heeft te bieden. Een wandeling over de pier inspireert Bet om met haar handen een vis te proberen vangen. Maar de vissen bijten niet en het enige wat aan Bets haak blijft hangen is de pruik van een lokale Don Juan. Een ritje op een ezel eindigt met Bet die zand hapt.

Die avond gaan de Striks naar een cabaretvoorstelling. Daar heeft Bet medelijden met een jong meisje dat vruchteloos bloemen probeert te verkopen. Wanneer ze hoort dat de moeder van het meisje ziek is, weet Bet wat haar te doen staat. Ze bestijgt het podium en zingt een van haar Jordanese liedjes…en al snel zijn alle bloemen van het meisje verkocht. Terug in het hotel ontdekken de Striks dat er een nieuwe kamer voor hun is klaargemaakt: een badkamer waarin Bet in het bad moet slapen. Nadat ze het hotel zijn uitgezet, keren de Striks terug naar Amsterdam waar ze eerst een bezoek brengen aan dierentuin Artis. Hun enige ongeluk daar is dat een aap er van door gaat met Bets hoed.

Eenmaal thuis ontdekken ze dat hun huis en de straat versierd zijn om Bet te eren. Het feest duurt voort tot Bet en Hein overvallen worden door slaap. Ze dromen van rijkdom en luxe totdat de wekker ze weer terugbrengt naar de realiteit.

Informatie

originele titel
Bet, de koningin van den Jordaan
productiejaar
1924
keuringsdatum
29-01-1932
premièredatum
21-11-1924
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
regisseur
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
persoon (in beeld)
persoon (in beeld)
producent
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

censorship length
1855
geluid
Stil
kleur
Tinting
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 249-250

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; A196)

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; A542)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie