Loet C. Barnstijn

geboortedatum
22-06-1880
overleden
25-12-1953

biografie

Bioscoopexploitant en filmdistributeur Loet C. Barnstijn werd in 1880 geboren als Lodewijk Cohen.

In 1912 verkocht hij zijn goedlopende Haagse textielzaak om een bioscoop te beginnen. Om zich van andere Cohens te onderscheiden doopte hij zichzelf Loet C. Barnstijn, naar zijn moeders meisjesnaam. Ook begon hij als filmverhuurder en initieerde hij de Bond van Exploitanten van Nederlandsche Bioscoop-Theaters.

In 1919 stopte hij met het uitbaten van zijn bioscopen om zich met de distributie van Amerikaanse importfilms bezig te houden. Omdat Barnstijn de ontwikkelingen in de Verenigde Staten op de voet volgde, zag hij al vroeg welke grote veranderingen de komst van de geluidsfilm met zich mee zou brengen.

In 1929 liet hij door Philips de Loetafoon ontwikkelen, zijn eigen systeem voor geluidsfilmprojectie. In de paar jaar daarna importeerde hij geluidsfilmcamera's en produceerde hij als eerste in Nederland een korte geluidsfilm.

Het succes van de eerste lange geluidsspeelfilm De Jantjes, waar Barnstijn als geldschieter bij betrokken was, zette een reeks nieuwe producties in gang. Barnstijns prioriteit lag bij commercieel succesvolle films als Malle gevallen en De familie van mijn vrouw , omdat hij geloofde dat de Nederlandse film alleen kon bestaan bij de gratie van een bloeiende filmindustrie.

In 1935 opende Barnstijn het geheel nieuwe studiocomplex Filmstad bij Wassenaar. De Filmstad-studio's produceerden helaas geen grote successen, zodat het Barnstijn-imperium enigszins in het slop raakte.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Barnstijn in de Verenigde Staten, maar zijn bezittingen werden geconfisqueerd. Niet lang daarna, in 1944, legde een Brits bombardement het Filmstad-complex in puin. Na de oorlog besloot Barnstijn zich permanent in de Verenigde Staten te vestigen. In 1953 overleed hij.

filmografie

 1. 1918
  Persoon (in beeld), Producent
 2. 1934
  Producent
 3. 1935
  Producent
 4. 1936
  Productie supervisie

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie