Jean Desmet

geboortedatum
26-08-1875
overleden
21-11-1956

biografie

Jean Desmet was een bioscoopexploitant en toonaangevende filmdistributeur. Hij begon in 1893 als aardewerkverkoper op kermissen en jaarmarkten. Zijn vader, een verarmde Nederlands-Belgische handelaar, was net overleden en als oudste zoon verdiende Jean samen met zijn moeder de kost.

Na zijn moeders dood bleef hij actief als kermisexploitant, aanvankelijk met een Rad van Avontuur en een tobogan (glijbaan).

In 1907 verruilde hij de tobogan voor een reisbioscoop: The Imperial Bio Grand Cinematograph. Met deze luxe bioscoop volgde hij de vertoners Alberts Frères, Alex Benner en Hommerson et Fils, die exclusieve filmprogramma's presenteerden in luxueuze bioscooptenten. Desmet ging zelfs zover ook zijn fraai ingerichte woonwagen voor bezoekers open te stellen. Tegen betaling weliswaar, want voor alles was Desmet een handelaar.

In april 1909 opende Desmet zijn eerste vaste bioscoop, de Cinema Parisien in Rotterdam. Begin 1910 werd filmverhuur zijn belangrijkste bezigheid. Op West-Duitse filmbeurzen kocht hij volledige filmprogramma's die hij vervolgens verhuurde aan Nederlandse bioscoopeigenaren, inclusief affiches. Ook vertoonde Desmet films in zijn eigen bioscopen.

Samen met een aantal familieleden exploiteerde hij bioscopen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Bussum.

foto's

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie