J.C. Mol

geboortedatum
17-10-1891
overleden
10-10-1954

biografie

Jan Cornelis Mol was producent en maker van wetenschappelijke films. Hij werd in Venhuizen geboren als zoon van een fruitkweker. Al op jonge leeftijd nam hij het familiebedrijf over om later directeur van de plaatselijke groenten- en fruitveiling te worden.

Mols echte passie lag echter bij de fotografie, in het bijzonder bij het experimenteren met de mogelijkheden van het medium. In 1921 werd hij directeur van het fototijdschrift 'Focus'.

Ook film had Mols interesse. In de jaren twintig begon hij opnamen van micro-organismen te maken. Uit het rijk der kristallen, een van zijn eerste wetenschappelijke films, werd zeer lovend ontvangen, vooral in kringen van de Filmliga. Daar werd de film beschouwd als voorbeeld van het 'absolute filmen'.

Mol was intussen geheel op het filmen overgestapt en had een eigen productiemaatschappij opgericht: Multifilm, voorheen het Bureau voor Wetenschappelijke Cinematografie. Voor zijn bedrijf maakte hij onder meer opnamen met het zogenaamde Zeitraffer-procédé: met intervallen van een kwartier of langer registreerde hij ontluikende planten of bloemen op film. In deze films leken de bloemen binnen een paar seconden tot bloei te komen.

Ook experimenteerde Mol met geluid en kleursystemen.

In de jaren dertig groeide Multifilm uit tot een van de interessantste en toonaangevendste productiemaatschappijen voor documentaires. Multifilm had een vestiging in Nederlands-Indië, waar Mol tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geïnterneerd in een Jappenkamp.

In Indië produceerde hij na de oorlog nog een paar jaar lang het bioscoopjournaal Wordende wereld. Daarna keerde hij naar Nederland terug. Verzwakt door zijn ervaringen in Indië trok hij zich steeds verder terug uit zijn bedrijf.

Hij stierf een week voor zijn drieënzestigste verjaardag.

foto's

filmografie

 1. 1927
  Camera, Regisseur, Producent
 2. 1928
  Camera, Regisseur, Producent
 3. 1929
  Camera
 4. 1929
  Camera
 5. 1946
  Geluid, Productieleiding

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie