Uit het rijk der kristallen

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

 

Samenvatting

Uit het Rijk der Kristallen is een van de wetenschappelijke films die Mol heeft gemaakt. In de film worden kristallisatieprocessen van diverse chemicaliën getoond. Van Uit het Rijk der Kristallen bestaan verschillende versies. Zo is de oorspronkelijk stille film in de jaren dertig van geluid voorzien en bestaat er een kleurversie van de film die gemaakt is met behulp van Dufay-color. Tevens zijn fragmenten van de film – of andere opnamen van identieke kristallisatieprocessen – in andere films van Mol te zien.

De film werd niet alleen vertoond tijdens educatieve en wetenschappelijke voorstellingen, maar vond ook weerklank binnen de avant-garde kringen. De film werd vertoond tijdens de eerste voorstelling van de Haarlemse afdeling van de Filmliga. Daarna volgden een vertoning bij de Amsterdamse Filmliga en in de Parijse ‘Studio 28’. Hier werd de film als een ‘triptyque’ vertoond met drie projectoren naast elkaar.

Ter gelegenheid van de vertoning bij de Amsterdamse Filmliga schreef Menno ter Braak: ‘Het komt ons voor, dat zijn experimenten in dezen tijd van overgang voor de Liga van bijzonder belang zijn, omdat alle vernieuwing, die de film zal bevrijden van de heerschappij van de stars, in de eerste plaats de eenvoudige beginselen van de geziene, door het camera-oog waargenomen beweging zal hebben te bestudeeren […] Overal, waar de film zich losmaakt van de sensatie en de variété-platitude, is het streven merkbaar, eerst eens en voor altijd de wetten der beweging en hun toepasbaarheid op het beeldvlak vast te stellen.’

Informatie

productiejaar
1927
land
Nederland
categorie
Fictie
regisseur
producent

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
7
geluid
Stil
kleur
Kleur
formaat
35mm

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie