Hans van Meerten

geboortedatum
08-12-1895
overleden
22-07-1958

biografie

Hans van Meerten (eigennaam Johannes Soeters) was acteur, regisseur en toneelleider. Begin jaren twintig begon hij zijn carrière bij het toneel als acteur bij De Hagespelers en het Vereenigd Tooneel. Vervolgens werd hij zakelijk leider bij het gezelschap van Eduard Verkade en directielid en later ook artistiek leider van Het Groot-Nederlandsch Tooneel.

Tijdens de oorlog speelde Van Meerten een belangrijke rol in het acteursverzet. Zo was hij samen met Ferd Sterneberg en Ben Groenenveld de drijvende kracht achter de actie om acteurs er toe te bewegen niet voor de Kultuurkamer te tekenen. Na de oorlog leidde Van Meerten 'Tooneelgroep 5 mei 1945' en werkte hij voor het Nederlands Volkstoneel. Ook maaktre hij deel uit van de Raad voor de Kunst.

Van Meertens eerste betrokkenheid met film dateert waarschijnlijk uit het einde van de jaren twintig toen hij samen met Joris Ivens het idee ontwikkelde voor de Ik-Film, een film die geheel vanuit het perspectief van de hoofdpersoon is gefilmd (met een subjectieve cameravoering). De film is nooit grealiseerd.

Midden jaren dertig duikt zijn naam weer op in een folder van de Nederlandsche Filmschool. Actrice Christine van Meeteren had het initiatief genomen tot het oprichten van een filmschool waarin leerlingen zouden worden onderwezen in de praktische zaken van het filmvak. Naast zang en dans werd er ook filmtechniek onderwezen door een aantal medewerkers van Cinetone Studio’s; Van Meerten zou het onderricht in ‘regie, scenario’s en aanverwante vakken’ op zich nemen.

Een echt succes is de opleiding niet geworden, wel heeft het mede aan de wieg gestaan bij de pogingen een nieuwe Nederlandse film op te nemen met jonge, onbekende acteurs. Voor deze film – Zomerzotheid naar het beroemde boek van Cissy van Marxveldt – zijn in de zomer van 1936 onder regie van Hans van Meerten opnamen gemaakt in Zeist en omgeving. Mede als gevolg van het slechte zomerweer bleek het financieel niet mogelijk de film af te maken. De buitenopnamen zijn nog wel gerealiseerd, maar voor de binnenopnamen in Cinetone was geen geld meer.

foto's

filmografie

 1. 1935
  Acteur
  Hendrik van Wielandt
 2. 1936
  Acteur
 3. 1936
  Regisseur

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie