Eduard IJdo

geboortedatum
28-08-1894
overleden
14-02-1931

biografie

Nederlandse limonadefabrikant en filmproducent. Eduard IJdo was de zoon van de Leidse boekdrukker E.H. IJdo, oprichter van de Stoom-, Boek- en Steendrukkerij Eduard IJdo. Hij begon zijn loopbaan bij Haghe Film van Willy Mullens.

In samenwerking met de Berlijnse Filmindustrie und Handel AG produceerde IJdo's filmmaatschappij OFO Film begin jaren twintig de film De man op de achtergrond, naar een roman van de Nederlandse detectiveschrijver Ivans (een pseudoniem van Jacob van Schevichaven). Behalve als producent was IJdo ook als scenarist en acteur bij de film betrokken. De man op de achtergrond is voor zover bekend de enige film die OFO heeft geproduceerd.

Midden jaren twintig woonde IJdo een aantal jaren in Nederlands-Indië.

In het najaar van 1928 dook zijn naam weer op in de Nederlandse filmgeschiedenis toen hij aankondigde samen met Piet Köhler de filmfabriek IFI (Internationale Filmindustrie) te beginnen. Ze namen hun intrek in het Schiedamse complex van filmmaatschappij Eureka, dat na de dood van directeur André Boesnach leeg was komen te staan. Het plan was om reclame- en opdrachtfilms te maken. In 1929 produceerde IFI een paar reclamefilms, maar daarna werd het stil rond de maatschappij. IJdo overleed begin 1931 na een langdurig ziekbed.

foto's

filmografie

  1. 1922
    Acteur, Producent, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie