Zonnestraal

Samenvatting

De film bestaat uit drie delen: het eerste deel is fictie, het tweede deel bestaat uit een combinatie van fictie en documentairemateriaal en het derde is geheel documentair van aard.

Deel 1 is een wonderlijke en historisch onjuiste beschrijving van gebeurtenissen die plaatsgrepen in november 1894 (een staking van diamantslijpers) en in 1905 (de start van een campagne tegen tuberculose). De film begint in het huis van de arme diamantslijper Maurits Groen, die tuberculose heeft. Ondanks de hulp van Jan van Zutphen, in de volksmond 'Ome Jan' genoemd, kan hij geen werk vinden. Hij wordt door een juwelier uitgenodigd op kantoor, maar het geboden salaris is te laag voor een getrouwd man en hij weigert, waarop iemand anders de baan neemt. Ome Jan en zijn compagnons beleggen een bijeenkomst waarin een staking wordt afgekondigd. De diamantproducenten beloven de werkomstandigheden van hun werknemers te zullen verbeteren. Jan van Zutphen gaat naar Groen om hem van de overwinning te vertellen. Groen is stervende en smeekt Van Zutphen iets te doen voor diamantslijpers met tuberculose.

In deel 2 zijn via tableaux vivants de oprichters van het Koperen Stelenfonds en een zeventiende-eeuwse diamantslijper aan het werk te zien. Er zijn opnamen van het gereedschap dat in diamantslijperijen wordt gebruikt en het deel eindigt met een scène waarin het slijpen en polijsten van de legendarische Cullinan-diamant wordt getoond.

Deel 3 is een verslag van de festiviteiten in Amsterdam op 18 november 1919 ter ere van de 25e verjaardag van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond.

Informatie

originele titel
Zonnestraal
productiejaar
1919
premièredatum
12-12-1919
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie/Non-fictie
personage (historisch)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
90
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
3

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 188

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie