Droomkoninkje

Samenvatting

De vijf jaar oude Koertje is geboren met een klompvoet en wordt gepest door de andere kinderen, die hem voor Mankpoot uitschelden. Thuis in Amsterdam heeft hij op zolder een fantasiewereld geschapen, waarin zijn speelgoed zijn vriendjes zijn. Zijn lieveling is de kabouter, met wie hij lange gesprekken voert. De enige buitenstaanders die hier binnen mogen komen, zijn zijn liefhebbende ouders Koert en Riek. Koert werkt als elektricien in een fabriek en probeert wat bij te verdienen door een radio te bouwen, omdat Riek in verwachting is. Koertje heeft gehoord dat een ooievaar hem een broertje of zusje komt brengen. Hij kijkt in zijn prentenboek en ziet eenden zwemmen, kikkers springen en een ooievaar die een baby door een schoorsteen laat vallen. Maar als zijn zusje eenmaal arriveert, is het heel anders dan hij zich had voorgesteld.


Wanneer vader Koert tijdens een ruzie zijn zelfbeheersing verliest en zijn baas een klap geeft, wordt hij op staande voet ontslagen. Hierna kan hij geen werk meer vinden. Riek schrijft een brief aan haar zus in Heerlen en krijgt als antwoord dat er in de kolenmijnen volop werk is. Terwijl zijn ouders hun spullen pakken, blaast Koertje zeepbellen waarin hij de cadeautjes ziet die hij voor zijn verjaardag hoopt te krijgen. De zeepbellen spatten echter uit elkaar.


In Heerlen raakt Koert gewend aan het zware mijnwerkersbestaan. Riek heeft echter een voorgevoel van naderend onheil en verwijt zichzelf dat ze haar man heeft overgehaald uit Amsterdam weg te gaan. Na onenigheid met een familielid is Koert ontstemd en daardoor te roekeloos bij het voorbereiden van een ontploffing. Een mijngasexplosie wordt hem fataal. Wanneer Riek dit hoort, stormt ze in blinde paniek naar de mijn. Ze struikelt over een balk en raakt dodelijk gewond wanneer ze met haar hoofd tegen een andere balk aan valt. Koertjes familie probeert de waarheid voor het weeskind verborgen te houden. In zijn fantasieën ziet het dromertje de gestalten van zijn geliefde papa en mama met uitgestrekte armen. Maar uiteindelijk wordt hij, terwijl de tranen over zijn wangen stromen, met de bittere werkelijkheid geconfronteerd.

Informatie

originele titel
Droomkoninkje
productiejaar
1926
keuringsdatum
11-09-1928
premièredatum
24-12-1926
land
Nederland, Duitsland
categorie
Fictie
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

censorship length
2224
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 261-262


Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 3095)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie