De vloek van het testament

Samenvatting

Een kastenmaker vindt in een oud bureau een in het Latijn geschreven document. Omdat hij het niet kan ontcijferen, vraagt hij een vertaling aan zijn raadsman.

De echtgenote van deze laatste is een extravagante vrouw, wier begeerte wordt gewekt door de beschrijving in het document van de plek met de verborgen rijkdom. Zij heeft de intentie om de nederige kastenmaker vooruit te snellen. Omdat haar echtgenoot hiertegen is, gaat ze alleen en bereikt de kasteelru√Įnes net op tijd om te zien dat de kastenmaker de juwelen ontdekt. Ze worstelt met hem.

Haar echtgenoot is haar gevolgd en in zijn haast om haar te redden, maait hij de andere man op de grond. Als de kastenmaker bijkomt, zijn de juwelen verdwenen en is zijn geheugen deels beschadigd. De tijd verstrijkt en de kastenmaker moet naar een afgelegen stad om in een groot herenhuis een kapot slot te repareren. In de kast ontdekt hij de vaas waarin de juwelen zaten. Koortsig zoekt hij verder en vindt het document.

Op dat moment komen de raadsman en zijn vrouw binnen, de politie wordt gebeld en de kastenmaker wordt afgevoerd naar een crimineel asiel. Met hulp van zijn vrouw ontsnapt de arme man en maakt hij plannen om de schat te herwinnen. De dieven worden bang en proberen te ontsnappen naar Amerika, maar de boot waarop ze varen vliegt in brand. Op een vlot midden op de oceaan bekent de raadsman zijn misdaad. Hij en zijn vrouw verdrinken. Daarna wordt de schat teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar: de kastenmaker.

Informatie

originele titel
De vloek van het testament
buitenlandse releasetitel
The Fatal Woman
alternatieve titel
De vloek van het geld
productiejaar
1915
premièredatum
16-02-1915
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
1600
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 134-135

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie