De damescoupeur

Samenvatting

Jacques, de dameskleermaker van modehuis De Vier Jaargetijden, is al jaren bevriend met Polly, de caissière. Polly wil dolgraag met hem trouwen, maar Jacques is hopeloos verliefd op Lily. Lily is de dochter van Madame Georgette, de eigenaresse van het modehuis, en voelt zich te goed om zich in te laten met iemand van haar moeders personeel. Jacques wordt bezig gehouden met het opnemen van de maat bij klanten, wat soms nodig is, maar vaak ook niet.

Op een dag komt een man van het loterijkantoor de winkel binnen terwijl Jacques bezig is met een klant. Hij wil Jacques meedelen dat hij de hoofdprijs van 100.000 gulden heeft gewonnen. Georgette vreest dat Jacques dan niet meer voor haar wil blijven werken en zorgt ervoor dat de mannequins de man van de loterij aan de praat houden, terwijl zij Jacques een contract laat tekenen waarmee hij zich voor langere tijd aan De Vier Jaargetijden verbindt. Jacques is dolblij met het contract, maar weet nog niets van zijn prijs.

Zodra bekend wordt dat Jacques rijk is geworden, sporen de meisjes in het atelier hem aan een feest te geven. Avond aan avond is hij de held van Café de Paris, waar hij grote sommen geld uitgeeft aan de meisjes. Door zijn contract wordt hij er echter steeds aan herinnerd dat hij slechts een kleermaker is. Op slimme wijze weet hij het contract te bemachtigen en neemt zijn intrek in een villa in Seaport . Hij nodigt Georgette en de mannequins bij hem thuis uit en terwijl hij zich met de meisjes vermaakt, vindt Georgette het contract, dat Jacques in zijn badkoets had verstopt. Nu heeft Georgette het contract weer in handen en wijst ze de coupeur op zijn verplichtingen.

Wanneer Jacques het atelier weer binnenkomt, ziet hij dat Lily zijn portret vasthoudt. Zou het kunnen dat ze van hem houdt? Zowaar! De damescoupeur neemt Lily direct mee naar de paskamer om de maat voor haar bruidsjurk op te nemen. Niet veel later vertrekt de coupeur en keert spoedig daarna terug als directeur van modehuis De Vier Jaargetijden.

Informatie

originele titel
De damescoupeur
productiejaar
1919
premièredatum
31-10-1919
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
1861
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 187-188

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie