De bruut

Samenvatting

De schilder Henri Norwart gaat met zijn vrouw en kind naar het platteland. Zijn vrouw is ernstig ziek en hij hoopt dat de frisse lucht haar goed zal doen. De dokter ziet echter dat zijn vrouw achteruitgaat en raadt hen aan snel naar de stad terug te keren. Mevrouw Norwart weet dat haar dagen geteld zijn en vraagt Henri te beloven dat als zij er niet meer is, hij hun zoon een nieuwe moeder zal geven. Kort hierna overlijdt ze.

Zelfs in zijn werk vindt de diepbedroefde Henri geen troost. Een vriend probeert hem tevergeefs te bewegen opnieuw te trouwen. Op dat moment klinkt er een heftige ruzie buiten het café. Charles Duval slaat zijn vrouw Marie zo hard dat ze bewusteloos neervalt. Norwart helpt de vrouw en neemt haar mee naar zijn huis, waar ze hem vertelt over haar rampzalige huwelijk. Hij besluit Marie in dienst te nemen als huishoudster. Duval wordt ondertussen tot twaalf maanden cel veroordeeld voor zijn criminele activiteiten. Wanneer hij vrijkomt, hoort hij waar Marie is. Woedend en jaloers gaat hij naar Norwarts huis en draagt Marie op met hem mee te gaan. Omdat ze nog steeds een zwak voor hem heeft, kan ze hem niet weerstaan. Wanneer Duval haar dwingt om in de Oriental Club als prostituee te gaan werken, ontvlucht ze het bordeel en gaat terug naar Norwart. Ze smeekt hem haar nogmaals onderdak te verlenen. Norwart is van Marie gaan houden en om haar uit de handen van Duval te houden, verhuist hij naar een andere stad.

Onverwachts duikt de bruut weer op. In benevelde toestand gaat hij op zoek naar Marie en Norwart in de kerk waar Henri kunstdecoraties aan het maken is. Duval klimt de stellage op en brengt grote schade toe aan Henri's werk. Dit wordt hem echter noodlottig: hij valt van de stellage op het moment dat Marie en Henri de kerk binnenkomen. In een laatste wanhoopspoging stormt Duval met getrokken mes op Marie af. 'Nu moet je met mij mee', hijgt hij. 'Nee!' roept ze, 'ik blijf hier'. Op datzelfde moment valt Duval dood neer. Marie en Henri staan nu aan het begin van een nieuw leven.

Informatie

originele titel
De bruut
productiejaar
1922
premièredatum
09-02-1923
land
Duitsland, Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
2210
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donadson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 233-234

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie