Bet trekt de 100.000

Samenvatting

In het hartje van de Jordaan heeft de weduwe Bet Mager een wasserij. Ze wordt bijgestaan door haar dertienjarige zoon Piet, een echte kwajongen, en de goedzak Cobus Langoor. Bet moet hard werken om op fatsoenlijke wijze de kost te verdienen, maar dan lacht het geluk haar toe: ze wint de hoofdprijs in de loterij, 100.000 gulden. Ze besluit met Piet op reis te gaan. Ze laat de wasserij achter in handen van Cobus en zegt dat hij moet proberen om in haar afwezigheid de wasserij te verkopen.
Moeder en zoon vliegen eerst met het vliegtuig naar Marseille en vervolgen hun weg per boot naar Algiers. In Algerije wil Bet alles zien: de prachtige botanische tuinen, de mysterieuze Kasba en de woestijn. Ze wil natuurlijk ook op een kameel rijden. Arm dier! Hoewel Bet van achteren Mager heet, is ze bepaald geen lichtgewicht! Na allerlei wilde avonturen, komt Bet uiteindelijk bekaf, maar gezond en wel weer aan op de kade in Algiers, waar de boot naar Frankrijk vertrekt.
Eenmaal terug in Nederland verrast Cobus haar met het nieuws dat hij de wasserij voor een goede prijs heeft verkocht. Bet besluit met Cobus te trouwen en samen gaan ze in een prachtige villa op het platteland wonen.

Informatie

originele titel
Bet trekt de 100.000
alternatieve titel
Bet trekt 100.000 gulden
productiejaar
1925
premièredatum
15-01-1926
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)

Crew

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 256-258

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie