Bet naar de Olympiade

Samenvatting

Tante Bet Verdries besluit dat ze graag wil meedoen aan de Olympische Spelen als afgevaardigde van de Amsterdamse arbeiderswijk de Jordaan. Na toestemming van de selectiecommissie in Den Haag begint ze aan haar training. Te midden van een groep professionele worstelaars blijkt ze een eersteklas performer. Met het grootste gemak beklimt ze een mast.

Bet is een warmbloedige vrouw en wanneer ze hoort over een oude koloniale soldaat die stervende is, haast ze zich naar zijn bed om het hem zo comfortabel mogelijk te maken. Ze adoreert de Nederlandse soldaten en wanneer het Rotterdamse corps mariniers uitrukt, loopt ze veerkrachtig mee met de mannen in uniform. Hierna wordt ze gepromoveerd tot hoofd van de vrijwillige brandweer.

Een vriend neemt haar mee naar een privézwembad, waar op dat moment de dameszwemclub oefent. Als Bet voorkomt dat haar man Hein verdrinkt, wordt ze gefêteerd door de clubleden. Haar verdere trainingsschema bestaat ook uit tennis, voetbal en andere atletische sporten. ‘Geen resultaat zonder pijn’ is het motto van Bet. Ze is vastbesloten wereldkampioen te worden in een of andere categorie.

Helaas verwerpt de president van het Olympisch comité Bet…waarop zijn broek naar beneden wordt getrokken vanwege deze negatieve beslissing. Dan wordt Bet wakker en ze realiseert zich dat dit alles maar een leuke droom was.

Informatie

originele titel
Bet naar de Olympiade
alternatieve titel
Tante Bet naar de Olympiade
productiejaar
1928
keuringsdatum
20-06-1928
premièredatum
13-07-1928
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
1749
censorship length
1749
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 271-272


Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 829)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie