Beautiful Amsterdam

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Beelden van Amsterdam met uitgebreide opnamen van het Amstelhotel. De tussentitels zijn in het Engels.

Rond 1927 maakte Alex Benno (Benjamin Bonefang; 1873-1952) de film Beautiful Amsterdam, een reclamefilm voor het Amsterdamse Amstel Hotel. Het was niet de eerste film die Benno maakte waarin de stad Amsterdam en haar mooiste plekjes werd getoond. Een paar jaar eerder – in 1924 – regisseerde hij de film Amsterdam in Woord en Beeld. Een lange speelfilm waarin een groep Amerikaanse toeristen in een bus van Lissone door een gids door Amsterdam werd geleid. Het ‘woord’ werd in deze tijd van de stille film vertolkt door de acteurs die achter het filmdoek stonden en met behulp van luidsprekers te horen waren.

Beautiful Amsterdam is een veel kortere film; gemaakt voor een buitenlands – Amerikaans - publiek dat met behulp van Engelse tussentitels wordt geïnformeerd over de meest karakteristieke en interessante plekjes in de stad.

Benno maakt in de film een paar maal gebruik van de zogeheten ‘phantom ride’, een populair stijlmiddel uit de eerste jaren van de film waarbij de camera op een bewegend voertuig is geplaatst en we de stad aan ons voorbij zien trekken.

Hoewel het nergens geschreven staat, lijkt de film te zijn gemaakt met de Olympische Spelen in het vooruitzicht. Buitenlandse toeristen moesten op deze manier verleid worden de Spelen en Amsterdam te bezoeken èn hun intrek te nemen in het Amstel Hotel.

Deze film is gerestaureerd voor het project 'Breng Amsterdam in beeld'.

Informatie

originele titel
Beautiful Amsterdam
productiejaar
1927
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
trefwoorden
regisseur
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

taal
Nederlands
originele lengte
115
geluid
stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35 mm
akten
1

Bronnen

Filmkopie

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie