Achter de wolken schijnt de zon

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Gespeelde documentaire over de tuberculosebestrijding.

De schoenmaker Van den Heuvel woont met zijn vrouw en twee kleine kinderen in een groezelig steegje in een bouwval met maar één kamer. Hij wil graag werken, maar is meestal te moe en hoest voortdurend. Hij slaat het advies van de dokter om naar een kliniek te gaan in de wind. Ook met zijn dochter Annetje gaat het niet goed. Op school is ze lusteloos en wil ze nooit met haar klasgenootjes spelen. Een schoolarts onderzoekt het meisje en geeft haar een briefje mee voor haar ouders, waarin hij schrijft dat ze naar de huisarts moeten gaan. Haar vader vindt dit onzin.

Wanneer hij op een dag op weg is om een paar gerepareerde schoenen af te leveren, komt hij langs het Tuberculosemuseum. Aangezien de toegang gratis is, neemt hij een kijkje. Binnen komt hij alles over de ziekte te weten: wat de oorzaak is, hoe je het kunt voorkomen en hoe het kan worden behandeld. Dit trekt hem over de streep om met zijn dochter naar de kliniek te gaan.

Het medische onderzoek heeft tot gevolg dat hij naar een sanatorium wordt gestuurd en Annetje een tijd naar het platteland moet. Enkele maanden later is de gezondheid van de vader met sprongen vooruitgegaan. Annetje komt terug van de boerderij, waar ze door het goede eten, de frisse buitenlucht en veel zon een blij en gezond kind is geworden. Aansluitend gaat ze een tijdje naar een sanatorium. Intussen is geregeld dat haar vader bij terugkomst aan de slag kan bij een grote, moderne fabriek in plaats van thuis te werken.

Dankzij de inspanningen van een welzijnswerker kan het gezin naar een woning verhuizen met een comfortabele woonkamer, twee slaapkamers en – moeders trots – een klein keukentje. Wanneer de vader terugkomt, is het gezin weer compleet. De zon die zo lang achter de wolken verscholen ging, schijnt nu voor hen in zijn volle glorie.

Informatie

originele titel
Achter de wolken schijnt de zon
productiejaar
1925
keuringsdatum
17-09-1928
premièredatum
10-11-1925
land
Nederland
geografische namen
categorie
Hybride
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

originele lengte
1600
censorship length
1600
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
4

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 255-256

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 2995)

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 4855)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie