Een telegram uit Mexico

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Korte speelfilm over een kolonist die verzeild raakt in de revolutie in Mexico. Het thuisfront wacht angstig op bericht.

Een telegram uit Mexico is een van de korte fictiefilms die Filmfabriek Hollandia in de periode voor de Eerste Wereldoorlog produceerde. De film, geregisseerd door Louis H. Chrispijn sr., vertelt het verhaal van Willem Vandoorn, een Nederlandse kolonist in Mexico. Als de revolutie uitbreekt, besluit de jongeman naar zijn vaderland terug te keren. Hij zendt zijn ouders een telegram om zijn terugkeer aan te kondigen. Als zijn thuiskomst wordt vertraagd door een aanval van de rebellen, vrezen zijn ouders - al verontrust door de vele dramatische krantenberichten - het ergste. Deze angstige vermoedens leiden zelfs tot een visioen van de blinde vader, waarin hij de executie van zijn zoon ziet. Pas als Willem ongedeerd is teruggekeerd, maakt de onrust plaats voor blijdschap.

In het artikel 'Brieven uit de verte' plaatst filmhistoricus Frank Kessler Een telegram uit Mexico binnen de toenmalige politieke context. Europa stond aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en overal werden jongemannen opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Het drama tekent de onzekerheid en machteloosheid van de achtergebleven familie, die op brieven wachtte en afhankelijk was van krantenberichten.

Informatie

originele titel
Een telegram uit Mexico
buitenlandse releasetitel
Eine depesche aus Mexiko
productiejaar
1914
premièredatum
09-06-1914
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 123

R. Bishoff, Hollywood in Holland, Amsterdam (1988), p. 57, p. 122

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie