Klassenstrijd
Samenvatting
Vader komt thuis en maakt het zichzelf gemakkelijk. Hij moppert op zijn zoon Gerrit die te laat is voor het avondeten. Piet belt om samen met Gerrit naar een politieke bijeenkomst te gaan. Vader vraagt wat het nut is van al die bijeenkomsten. Piet legt uit dat een arbeider voorheen een loonslaaf was, maar tegenwoordig zelfverzekerd en georganiseerd is.
Vader verdedigt de activiteiten van mensen als Van Marken, Stork en Philips (drie zeer bekende Nederlandse fabrikanten). Er ontstaat een discussie waarin vader het liberalisme verdedigt en Piet het socialisme.
Drie maanden later wordt er gestaakt in de fabriek waar Gerrit werkt. Hoewel Gerrit enthousiast deelneemt aan de staking houdt Leo, de verloofde van zijn zus Marie, zich afzijdig. Na een ruzie over geld, wordt Gerrit door zijn vader uit huis gegooid. Achttien maanden later wordt Marie, die inmiddels getrouwd is met Leo en een zoon heeft, bezocht door een totaal aan lager wal geraakte Gerrit. Op dringend advies van zijn zus verzoent Gerrit zich met zijn vader en hij vertelt hoe zijn zogenaamde vriend Piet de socialist hem aan zijn lot heeft overgelaten.
Informatie
Cast
Acteur
- Eduard
- Marie
- moeder
- Gerrit
- vader
- Piet
- Leo
Crew
- Regisseur
- Producent
Technische notities
Bronnen
G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 272
Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 5692)