William Kennedy-Laurie Dickson

geboortedatum
01-08-1860
overleden
28-09-1935

biografie

William K.-L. Dickson was een in Frankrijk geboren Engelsman die al op jeugdige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij was vele jaren assistent van de Amerikaanse uitvinder Thomas Alva Edison en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de film. In 1895 kwam het tot een conflict tussen Edison en Dickson.

Dickson vertrok voor korte tijd naar Latham en werkte daar voor de American Mutoscope and Biograph Company, een in 1894 opgerichte filmmaatschappij die films maakte op 68mm-formaat. Eerst hield hij zich bezig met de technische ontwikkeling van het filmmateriaal, daarna werd hij reizend cameraman voor de maatschappij.

Vanaf mei 1897 filmde hij niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittanniƫ. Daar kreeg hij de technische leiding over de dochtermaatschappij British Mutoscope and Biograph Company. Hij maakte onder meer opnamen van het zestigjarig jubileum van koningin Victoria van Engeland.

In september 1898 maakte Dickson in opdracht van de British Mutoscope and Biograph Company opnamen van de inauguratie van koningin Wilhelmina der Nederlanden. De reportage werd vertoond door de Nederlandse vestiging van de Mutoscope and Biograph Company en speelde een centrale rol in de ontwikkeling van de film in Nederland. Een jaar later reisde hij naar Zuid-Afrika om de Boerenoorlog te filmen. Deze opnamen zijn wereldberoemd geworden. In 1903 verliet Dickson de British Mutoscope and Biograph Company en vestigde hij zich als zelfstandig technisch onderzoeker in Londen.

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie