Truus van Aalten

geboortedatum
02-08-1910
overleden
27-06-1999

biografie

Truus van Aalten was de dochter van een Amsterdamse middenstander. In 1926 nam ze deel aan een door de Duitse filmmaatschappij UFA uitgeschreven internationale verkeizing waarin zeven meisjes werden gezocht om een rolletje te spelen in de komedie Die sieben Töchter der Frau Gyurkovics (Ragnar Hyltén-Caallius, 1926). Van Aalten won en ging naar Berlijn.

Van Aalten kreeg een contract bij de UFA en speelde tussen 1927 en 1933 in een groot aantal komedies. Daarnaast stond ze ook op het toneel bij de Volksbühne.

In 1933 keerde Van Aalten naar Nederland terug; ze weigerde de verplichte naturalisatie tot Duitse en kreeg daarom geen rollen meer in de Duitse film. Ze speelde nog wel een rol in de Oostenrijkse film G’schichten aus dem Wienerwald (Georg Jacoby, 1934) en kreeg in Nederland de hoofdrol in Het meisje met de blauwe hoed.

In 1939 zou ze nog eenmaal een rol spelen in een Duitse film, daarna was het voorbij met haar carrière. Ze weigerde te tekenen voor de Kultuurkamer – waardoor ze in de oorlog niet kon werken – en na de oorlog speelde haar Duitse verleden (ook al was daar niets op aan te merken) haar parten, Daarnaast was haar faam uit lang vervlogen tijden en zat er niemand meer op haar te wachten.

Midden jaren vijftiig begon Van Aalten een im- en exporthandel in souvenirs. Tot in de jaren tachtig zou zij het bedrijf van huis uit runnen. In 1964 trouwde ze, waarna ze tot haar dood een anoniem, burgerlijk bestaan leidde.

 Kijk voor meer informatie over Truus van Aalten op deze speciaal aan haar gewijde website.

foto's

filmografie

  1. 1934
    Acteur
    Betsy

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie