Rudi Hornecker

geboortedatum
1900
overleden
1961

biografie

Rudolf Hornecker werd geboren in 1900 in het Duitse Karlsruhe. Hij kwam in de jaren twintig naar Nederland en werd reclametekenaar bij de Bijenkorf. Hij huwde met Mary de Koning en kreeg in 1932 een dochter, Maja. Al bij de Bijenkorf maakte Hornecker zijn eerste films. Ook thuis maakte hij amateurfilms (vaak met zijn vrouw en dochter in belangrijke rollen) en won er internationale prijzen mee op festivals voor amateurfilms. Rudi Hornecker probeerde zich aan het eind van de jaren dertig gezien de oorlogsdreiging tot Nederlander te laten naturaliseren maar dat lukte niet meer.

Aan het begin van de oorlog kwam bij bij de nieuwe filmmaatschappij Nederland film terecht waar hij voor het eerst de kans kreeg om zich professioneel met het medium film bezig te houden. Middenin de oorlog werd hij echter opgeroepen voor Duitse dienstplicht. Hij wist het voor elkaar te krijgen dat hij tewerk gesteld werd bij de filmafdeling van de Organisation Todt (de organisatie die de Atlantik Wall bouwde) die werd geleid door Arnold Fanck, de leermeester van Leni Riefenstahl. Voor de Organisation Todt werd Rudi Hornecker terug gestuurd naar Den Haag om daar de fortificaties langs de kust in beeld te brengen.

Rudi Hornecker filmde later de gevolgen van de hongerwinter in Den Haag en omgeving, beelden die na de oorlog de hele wereld over zouden gaan en die hem erg beroemd maakten. Na de oorlog groeide Hornecker uit tot een van de vooraanstaande Nederlandse documentaire cineasten.

filmografie

  1. 1946
    Acteur, Camera
  2. 1948
    Speciale camera opname
  3. 1952
    Camera, Regisseur, Montage, Scenario-assistent

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie