Paul Schuitema

geboortedatum
27-02-1897
overleden
25-10-1973

biografie

Paul Schuitema is vooral bekend als fotograaf en grafisch ontwerper. Hij was één van de pioniers van de fotomontage in Nederland en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nieuwe Zakelijkheid in de Nederlandse fotografie.

In de jaren dertig en veertig heeft hij ook aantal films gemaakt. Schuitema was op filmgebied een autodidact. Zijn eerste officiële film – De Maasbruggen ­ uit 1937  - was een documentaire over de Rotterdamse Maasbruggen en werd gevolgd door twee andere documentaire films: De Markthallen van Parijs en De Bouwhoek van Harlingen.

Na de oorlog werd Schuitema lid van de Nederlandse Werkgemeenschap voor Filmproductie, een in juni 1945 opgericht samenwerkingsverband van filmmakers. Het NWF propageerde de productie van korte documentaires die Nederland en de wederopbouw van het land tot onderwerp hadden. Schuitema maakte in 1945 voor de NWF de film Arnhem over de verwoeste Arnhemse binnenstad. Vervolgens heeft Schuitema voor het Haarlemse Multifilm nog een aantal films gemaakt over het naoorlogse Nederland.

filmografie

  1. 1937
    Camera, Regisseur, Montage

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie