Paul Sablon

geboortedatum
11-06-1888
overleden
11-03-1940

biografie

Paul Sablon was een Belgische cameraman, geboren in Schaerbeek. Hij had een avontuurlijke geest en werkte onder andere als kok, maître d'hôtel en makelaar (in Chicago).

In 1911 trad hij als cameraman in dienst van Pathé Frères. Datzelfde jaar reisde hij met regisseur Alfred Machin mee naar Nederland om in en rond Volendam een aantal korte films op te nemen voor Hollandsche Film, het Nederlandse productiefiliaal van Pathé Frères.

In een van deze films, Het vervloekte geld, trad Sablon ook op als acteur.

Na een kort oponthoud in Frankrijk vertrok Sablon in 1913 naar de Verenigde Staten. Hij werkte er als cameraman en regisseerde een aantal films onder de naam Paul Bourgeois. In deze films speelde hij zelf de hoofdrol. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij opgeroepen voor het Belgische leger. Hij kreeg echter toestemming in de Verenigde Staten te blijven om daar verder te werken aan een uitvinding voor een metaallegering. Na de oorlog bleef hij werkzaam in de Amerikaanse staalindustrie.

In de jaren dertig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij in de elektronische industrie werkte. Na een kort verblijf in Afrika keerde Sablon vlak voor zijn dood terug naar België.

foto's

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie