Joop Geesink

geboortedatum
28-04-1913
overleden
13-05-1984

biografie

Producent Joop Geesink is vooral bekend van zijn werk met poppen. Na diverse baantjes ging hij affiches en gevelborden voor bioscopen schilderen. Later ontwierp hij decors, onder andere voor de film De spooktrein. In de oorlog maakte hij zijn eerste poppenfilms in een kelder aan de Amsterdamse Herengracht.

In 1946 verhuisde zijn bedrijf naar een ruimte achter de Cinetone Studio’s. Het bedrijf, dat werd omgedoopt tot Dollywood, floreerde en in 1964 kon een grote studio geopend worden. Dollywood was toen het grootste poppenfilmbedrijf in Europa, met zo'n 150 mensen in dienst. Het maakte een groot aantal korte poppenfilms - voornamelijk reclamefilms - voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Een belangrijke Nederlandse opdrachtgever was Philips. De verzorgde poppen en decors, de soepele animatie, de prachtige technicolor-kleuren, humor en het uitgekiende gebruik van muziek bezorgden de films van Geesink diverse prijzen en een reputatie over de hele wereld.

Naast poppenfilms werden er ook animatiefilms met flessen, muziekinstrumenten en huishoudelijke artikelen gemaakt. In de jaren zestig investeerde Geesink veel tijd en geld in Holland Promenade, dat een groot Hollands pretpark moest worden. Het mislukken van dit project werd de ondergang van Dollywood. Met Loeki de Leeuw kwam Geesink later toch weer terug in de animatiefilm.

In 1984 organiseerde het Nederlands Film Festival een hommage aan hem.

filmografie

  1. 1939
    Decor
  2. 1955
    Producent, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie