Johannes Guter

geboortedatum
25-04-1882
overleden
18-03-1962

biografie

Johannes Guter werd in 1882 in Riga geboren als Janis Guters. Na een opleiding aan de Technische Hogeschool werd hij theateracteur. In 1905 vertrok hij naar Berlijn, waar hij twee jaar later werd beschuldigd van moord op een politieagent. Hij wist te ontkomen en kwam via een omweg in Wenen terecht. Guter studeerde er toneel om daarna weer op de bühne terug te keren.

Vervolgens speelde hij bij een aantal gezelschappen in Duitsland om uit eindelijk in 1917 weer in Berlijn aan te belanden. In datzelfde jaar maakte hij ook zijn regiedebuut. Na een korte tijd een eigen maatschappij te hebben gehad, werkte hij vanaf 1920 voor Decla van Erich Pommer. Voor Decla regisseerde hij voornamelijk avonturen- en fantasiefilms.

Vanaf de jaren dertig draaide Guter steeds minder speelfilms. Hij verlegde zijn terrein naar de regie van Kulturfilms voor de Duitse gigant UFA. Ook werkte hij voor de Deutschen Wochenschau. Na de oorlog trok Guter zich terug uit het openbare leven.

In 1932 maakte Guter in opdracht van wasmiddelenproducent Persil Wäsche – Waschen – Wohlergehen, een lange speelfilm waarin reclame werd gemaakt voor het wasmiddel. Deze film werd in een groot aantal taalversies opgenomen, onder andere in het Nederlands onder de titel Wasch gemakkelijk …. wasch voordelig.

filmografie

  1. 1933
    Regisseur

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie