J.C. Lamster

geboortedatum
2-8-1872
overleden
1954

biografie

J. C. Lamster was militair, cameraman en conservator. In het begin van de twintigste eeuw diende hij als militair in Nederlands-Indië. Tijdens een verlof in Nederland in 1911 kreeg hij opdracht om in dienst van het Koloniaal Instituut in Amsterdam filmopnamen te maken in Nederlands-Indië. Hij was uitgekozen op advies van oud-generaal Van Heutsz, als een van de weinige officieren met belangstelling voor de bevolking en hun cultuur. Om zich te bekwamen in het filmvak werkte Lamster korte tijd bij de Franse maatschappij Pathé Frères in Parijs.

Van maart 1912 tot ongeveer mei 1913 maakte hij opnamen in Nederlands-Indië. Nauwgezet legde hij het leven van de Europeanen en inlanders vast, eerst bijgestaan door cameraman Octave Collet en daarna door een zekere Van der Kloet. Later deed Lamster het camerawerk zelf. Soms ensceneerde hij en altijd filmde hij vanuit één standpunt, voornamelijk in totalen.

Toen de opnamen waren afgerond nam Lamster ontslag uit het leger. Hij werd conservator bij het Bataviaansch Genootschap in Nederlands-Indië. Na terugkomst in Nederland in 1924 werd hij conservator, en in 1936 waarnemend directeur van de afdeling Volkenkunde van het Koloniaal Instituut. Daar bleef hij tot 1938 werken. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie