Jan Koelinga

geboortedatum
22-04-1906
overleden
29-05-1992

biografie

Jan Koelinga kwam met film en fotografie in aanraking toen hij voor een opticiën ging werken. Naar eigen zeggen werd hij direct verliefd op de camera. Een volgende stap in zijn loopbaan was een aanstelling als fotograaf bij de socialistische krant 'Voorwaarts'. Koelinga werkte vervolgens als free-lance fotograaf en filmmaker.

In 1932 maakte hij de film De steeg – een documentaire over een volksbuurt in Rotterdam. De film werd van muziek voorzien door A.P. Bauer en werd in kringen van de Filmliga bijzonder goed ontvangen. Koelinga bleef in de jaren dertig nog wel actief als cameraman en editor, maar er verschenen geen films meer van zijn hand.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Koelinga – inmiddels lid van de NSB – opnamen voor de Duitse UFA en voor de gelijkgeschakelde Nederlandse productiemaatschappij Nederland Film. Hij vervaardigde een aantal korte films en deed het camerawerk voor de filmserie Wat een tijd.

Zijn houding tijdens de oorlog werd hem na de oorlog niet in dank afgenomen. Allereerst werd hij in het kader van de filmzuivering voor drie jaar op non-actief gesteld, daarna had hij grote moeite om nog aan de slag te komen. Hij heeft in het vervolg van zijn carrière nog enkele opdrachtfilms gemaakt en een tweetal korte films vervaardigd.

foto's

filmografie

  1. 1932
    Regisseur
  2. 1934
    Camera

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie