Haro van Peski

geboortedatum
05-02-1896
overleden
02-08-1948

biografie

Haro van Peski werd in 1896 in Rotterdam geboren als zoon van zakenman en generaal-consul W.F.H. van Peski. Hij doorliep het gymnasium en vervolgde daarna zijn opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie van beeldende kunsten. Na aanvankelijk gewerkt te hebben als affiche-ontwerper, startte Van Peski een loopbaan in het bedrijfsleven. Hij is volgens eigen zeggen onder andere als bankdirecteur werkzaam geweest en heeft gewerkt in Zuid-Amerika.

Begin jaren dertig vestigde Van Peski zich in Berlijn waar hij zijn eigen filmproductiemaatschappij Majestic Film oprichtte. Deze firma produceerde tot 1941 een aantal speelfilms. In 1935 vertrok Van Peski naar Amsterdam waar hij het Nederlandse filiaal van Majestic Film oprichtte. In interviews gaf hij aan mogelijkheden voor de Nederlandse film te zien; zeker als men Nederlands-Indië, Vlaanderen en Zuid-Afrika ook als afzetgebied wist te veroveren. Nog datzelfde jaar regiseerde hij voor Majestic twee speelfilms: Suikerfreule en Het leven is niet zoo kwaad.

Daarna werd het een tijd stil rond Van Peski en Majestic Film, maar augustus 1940 meldde hij zich weer. In een vergadering van de filmkamer van het Nederlandsch Arbeidersfront lichtte Van Peski – kort daarvoor benoemd tot propagandist filmzaken van het front -  zijn plannen toe binnen niet al te lange tijd vier speelfilms te willen produceren. Van twee van deze films – waaronder Zilveren vleugels over Anthony Fokker – zou ook een Duitstalige versie worden vervaardigd. In dezelfde vergadering verweet hij het de Nederlandse overheid en bankiers dat er de laatste jaren zo weinig Nederlandse film waren geproduceerd. Ook hekelde hij de rol van de uit Duitsland afkomstige emigranten. Deze zouden ruim baan gekregen hebben, terwijl er voor Nederlanders  geen ruimte was. In tegendeel, zij werden tegengewerkt. Nu de situatie na de Duitse inval was veranderd, moest er gezamenlijk worden gewerkt aan het opzetten van een Nederlandse filmindustrie.

Het zou het laatste bericht zijn dat van Van Peski werd vernomen.

filmografie

  1. 1935
    Regisseur, Scenarioschrijver
  2. 1935
    Regisseur, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie