David van Staveren

geboortedatum
16-01-1881
overleden
20-10-1966

biografie

De sociaal-democratische politicus David van Staveren was van oorsprong onderwijzer in Utrecht. In 1918 werd hij benoemd tot eerste directeur van de Haagse Schoolbioscoop. Een jaar later trad hij toe tot het bestuur van het Nederlandsch Centraal Filmarchief. Als warm pleitbezorger van het educatief gebruik van film propageerde Van Staveren een aparte bioscoop voor het onderwijs. Zijn Haagse Schoolbioscoop vond ook navolging in andere steden, waaronder Amterdam, Rotterdam, Arnhem en Leiden.

In 1925 was Van Staveren samen met de artsen Van Gils en J.A. Putto verantwoordelijk voor het scenario van Willy Mullens' film over tuberculose Achter de Wolken schijnt de Zon.

Toen begin 1928 de Centrale Commissie voor de Filmkeuring werd geïnstalleerd, was Van Staveren de eerste voorzitter. Twintig jaar lang bleef hij opperfilmkeurder van Nederland. Van Staveren neigde nooit naar censuur, maar zag de filmkeuring bovenal als een noodzakelijk kwaad.

Na de oorlog was Van Staveren enkele jaren directeur van het Haagse Instituut voor Volksontwikkeling (HIVO). Voor de VARA-radio werkte hij mee aan het programma 'Aetherform'.

filmografie

  1. 1918
    Diverse medewerkers
  2. 1939
    Productie supervisie

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie