David van Kreveld

geboortedatum
16-07-1881
overleden
07-09-1942

biografie

David van Kreveld was eigenaar van de Lichtbeeldendienst 'De Voorkeur' (ook wel De Ontwikkeling genoemd), een bedrijf dat diapositieven maakte voor onderwijs- en reclamedoeleinden

 Ook zat Van Kreveld in diverse belangenorganisaties voor de fotohandel en was hij in de jaren dertig bestuurslid van de Cultuurfilmcentrale.

Voor 'De Voorkeur' regisseerde Van Kreveld midden jaren twintig een aantal korte reclame- en opdrachtfilms. Zo maakte hij voor de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) de animatiefilm Een Toovernacht, oproerige filmkrabbels uit de krantenwereld. In februari 1923 publiceerde 'De Voorkeur' het eerste nummer van het maandblad 'Het Lichtbeeld'.

Dit blad schonk aandacht aan Nederlandse onderwijs- en wetenschappelijke films en aan het gebruik van deze films (en van lichtbeelden) voor 'onderwijs, opvoeding en volksontwikkeling'. Eindredacteur van 'Het Lichtbeeld' was David van Staveren, directeur van de Haagse Schoolbioscoop en de eerste voorzitter van de in 1928 geïnstalleerde Centrale Commissie voor de Filmkeuring. 'Het Lichtbeeld' bleef tot 1933 bestaan en werd het huisorgaan van het Nederlandsch Centraal Filmarchief.

filmografie

  1. 1913
    Camera, Regisseur, Producent

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie